Brenson ulazi u “borbu” sa Slimom

Dodajte komentar

Ričard Brenson je odlučio da uđe u borbu sa najbogatijim čovjekom svijeta Karlosom Slimom i to na “gostujućem terenu” – meksičkom tržištu mobilne telefonije.

Britanski milijarder i prvi čovjek “Virdžina” već je prisutan u Latinskoj Americi sa svojim brendom “Virdžin mobajl” preko kompanije koju je 2010. godine osnovao uz podršku nekoliko jakih investitora i bivšeg šefa španske “Telefonike”. Ipak, neke zakonske odredbe su ga ograničile samo na Čile i Kolumbiju.

Ove godine je došlo do značajne izmjene zakona o telekomunikacijama u Meksiku, pa će zaštićen položaj Slimovog “Amerika movila” biti ipak slabiji.

Kongres je skoro jednoglasno izglasao izmjenu koja će ograničiti mogućnost pojedinačnog učešća u tržištu na 50 odsto, čime će Slim uskoro biti prinuđen na prodaju dijela svoje aktive.

Vlast je ovaj potez povukla prije svega zbog procjena da izostanak ozbiljne konkurencije na ovom tržištu državu godišnje košta više od 25 milijardi dolara godišnje.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Međutim, to ne znači da će njegov “Telsel” biti lak zalogaj za Brenosna, koji će imati zadatak da se bori sa gigantskom mrežom koja trenutno opslužuje više od dvije trećine od 100 miliona korisnika mobilne telefonije u Meksiku. Slimova kompanija za fiksnu telefoniju opslužuje 80 odsto telefonskog saobraćaja u zemlji, prenosi b92.net.

“Ne vjerujem da će posljednje odluke uticati značajnije na naš profit, ali je jasno da ćemo morati malo da rasteretimo naše poslovanje”, rekao je nedavno Slim.

Inače, odnos snage “Amerika movila” i “Virdžin mobajla” se preslikava i na bankovne račune dvojice milijardera – Slim raspolaže neverovatnim bogatstvom od 73 milijarde dolara, dok je Brenson mnogo “skromniji” sa 4,6 milijardi.

“Virdžin mobajl” već radi u Britaniji, SAD i još osam svetskih zemalja, a iako je planirano da se proširi u Brazilu, prva meta biće Meksiko. Brenosn namerava da iznajmljuje predajnike od postojećih Slimovih konkurenata i tako smanji troškove.

“Mislim da tamo ima mesta za obojicu. Ne verujem da će ga naše prisustvo mnogo oštetiti”, rekao je Brenson.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *