Rajfajzen smanjuje broj radnika

Dodajte komentar

“Rajfajzen bank internacional (RBI) namjerava da smanji broj radnih mjesta i filijala, tvrdi bečki dnevnik “Kurir”. Šef banke Karl Sevelda najavio je prije par nedjelja “bolne mjere” u RBI koja zapošljava 59.000 ljudi u 17 zemalja.

Sada je predočen plan mjera štednje, koji u naredne tri godine, od 2014. do 2016. treba da smanji troškove za 400 do 450 miliona eura. Mjere štednje pogodiće hiljade zaposlenih, čija radna mjesta će biti ukinuta, ukazuje “Kurir”, dodajući da je najveći trošak osoblje. 

Čak 49 odsto planiranih administrativnih troškova u visini od 3,264 milijardi eura prošle godine bilo je namijenjeno osoblju. Smanjenja će pogoditi prije svega velika tržišta kao što su Rusija, Ukrajina, ali i Beč, gdje radi oko 2.000 ljudi, prenosi b92.net. U Mađarskoj gdje je RBI u prvoj polovini ove godine bila suočena sa gubitkom u visini od preko 80 miliona eura, banka već godinama koči troškove. Od početka krize 2008. broj zaposlenih već je smanjen za jednu četvrtinu. U Češkoj, gde RBI zapošljava 3.000 ljudi, šef Mario Dros je prije više nedjelja najavio više desetina, ako ne i stotine otkaza. Planirano je i zatvaranje jednog dijela od 3.000 filijala.

Detalje o mjeri štednje Sevelda namjerava da predstavi 27. novembra prilikom prezentacije poslovnih rezultata za prva tri kvartala ove godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

RBI namerava da štedi i kroz premještanje svojih operativnih centara iz skupih nekretnina u centru grada u manje gradove ili putem spajanja nadležnosti za više zemalja. U dvije zemlje je banka već počela sa takvom mjerom ” u Rumuniji je centralizovan platni promet, a u Slovačkoj promet kreditnim karticama.

Mjere štednje su potrebne, kako dodaje list, zato što RBI, u poređenju sa drugim bankama, ima prevelike troškove, a istovremeno se dobit nalazi pod pritiskom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *