Nakon banke BRICS osniva i devizni fond

Dodajte komentar

Brazil, Indija, Rusija, Kina i Južnoafrička Republika (BRICS) nakon osnivanja razvojne banke preduzele su još jedan važan korak prema jačanju svoje ekonomske zajednice usuglasivši osnivanje zajedničkog fonda za devizne rezerve. Kako je tokom nedavno održanog summita G20 u Sant Peterburgu poručio ruski predsjednik Vladimir Putin, ostvarenje inicijative za stvaranje zajedničkog fonda deviznih rezervi zemalja grupe BRICS je u završnoj fazi.

Zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak, dodao je da će sredstva za osnivanje zajedničkog fonda biti usmjerena iz međunarodnih rezervi Centralne banke Ruske Federacije.

Odluka da ukupan iznos sredstava zajedničkog fonda bude 100 milijardi dolara donesena je još u martu na summitu BRICS-a u Durbanu. Tom prilikom su lideri članica grupe postigli preliminarni dogovor o udjelu svake zemlje u zajedničkom fondu. Kina učestvuje s 41 milijardom, Brazil, Indija i Rusija s po 18 milijardi, a Južnoafrička Republika s pet milijardi dolara. Kako objašnjava Storčak, članice su postigle dogovor da se prema potrebi vrše brzi swapovi – zamjene jedne aktive drugom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Za svoju nacionalnu valutu svaka članica moći će dobiti američke dolare. Odnosno, Centralna banka Ruske Federacije treba uz, utvrđenu kamatu i rokove za vraćanje sredstava, osigurati dolare za državu kojoj je to potrebno. Zajednički fond se stvara s ciljem da bi se moglo brzo reagovrati na promjene na deviznim tržištima“, objasnio je ruski službenik, za Ruski vjesnik.

Riječ je o drugoj finansijskoj instituciji koju osniva BRICS. Ranije je donesena odluka o osnivanju zajedničke razvojne banke s kapitalom od 50 milijardi dolara.

Tokom susreta čelnika BRICS-a u Sankt Peterburgu usuglašen je postupak donošenja odluka o ključnim pitanjima vezanim za rad te banke. Sve će se temeljiti na zajedničkoj saglasnosti, istaknuo je Putin, a novac za stvaranje kapitala te institucije osigurat će se iz budžeta članica BRICS-a.

Ideja o formiranju BRICS-ovog pandana Svjetske banke i MMF-a nastala je na temelju sve većih kritika na račun tih zemalja i opšteg odliva kapitala s tržišta u razvoju. Tako su stručnjaci MMF-a za summit G20 pripremili izvještaj u kojem se kaže da će u doglednoj budućnosti podsticaji za rast svjetske privrede uglavnom dolaziti od SAD-a.

Brazil i Indija imaju velike probleme da održe stabilnost svojih valuta s obzirom da je privreda u obje zemlje i dalje u velikoj meri usmjerena na tržište sirovina i ima ograničenu mogućnost da održi rast kroz domaću potražnju. U Rusiji je takođe od početka godine  poprilično devalvirala rublja, no to je zaustavio rast cijena nafte zbog krize u Siriji. Kako su nedavno istakli stručnjaci Svjetskog ekonomskog forum (WEF), Kina, pak, koja stabilnost juana osigurava strogom regulacijom vlasti, trenutno gubi glavnu prednost, odnosno jeftinu radnu snagu, piše Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *