Fructal ulaže 3 miliona u pogon Tetra Edge

Dodajte komentar

Fructal je juče u Ajdovščini predstavio tri miliona eura vrijedan novi pogon linije Tetra Edge.

Naziv Tetra Edge dolazi od nove i inovativne ambalaže kompanije Tetra Pak, navode Finance. Takva linija među prvima je tog tipa u Evropi i svijetu pa se u Fructalu nadaju da će kao prvi na tržištu uspjeti povećati prihode. Fructal je sam finansirao većinu ulaganja, dok je Tetra Pak za svoj dio ulaganja omogućio trogodišnju otplatu.Ambalaža je namijenjena za putnike, a Radun je najavio i sasvim nove proizvode o kojima nije htio detaljnije. Sokovi koji će izlaziti iz ovog pogona namijenjeni su prije svega tržištima regije u u Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Italiji te Češkoj.

Prvo je to veće ulaganje Nectara koji je u decambru 2011. od Pivovarne Union kupio 94 posto Fructala za 35,5 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nectar je najveći proizvođač marmelada, džemova i bezalkoholnih pića u Srbiji. Nectar je kupovinom Fructala dobio dodatni udio na tržištu bivše Jugoslavije i izlazak na tržište EU koja ima i politiku subvencioniranja otvaranja novih pogona na svom području. Fructalovi prihodi prošle su godine neznatno pali na 50 miliona eura, dok se dobitak malo povećao na 463 hiljade eura. U Fructalu ove godine očekuju 51 miliona eura prihoda, a nadaju se da će i dobit biti veća, oko dva miliona eura.

Nectar nakon preuzimanja nije smanjivao broj zaposlenika pa ih tako u Fructalu radi 370, koliko ih je bilo i u trenutku preuzimanja. Od tog broja 70 radnika radi u pogonima u Makedoniji, dvojica u Bosni i Hercegovini te 298 u Sloveniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *