Amerika spašava još jednu osiguravajuću kompaniju: "Too big to fail"

Dodajte komentar

Američke vlasti su danas dodale osiguravajuću kuću “Prudential Financial” na listu institucija koje se smatraju suviše velikim da bi propale, čime je ta kompanija postala treća nebankarska institucija koja se našla na listi.

Odbor za finansijsku stabilnost (FSOC) naložio je strožu kontrolu nad “Prudential Financial”  i obavezne standarde kapitala koji važe za najveće američke banke, prenosi agencija Frans pres.

FSOC je procijenio da bi finansijska neravnoteža u toj kompaniji, ako bi do nje došlo, mogla da predstavlja prijetnju po finansijsku stabilnost SAD, naglašavajući da trenutno nema naznaka da je “Prudential Financial” u problemima.

Označavanje kompanija „prevelikim da bi propale“, odnosno dovoljno velikim da predstavljaju sistemske rizike, važan je korak ka smanjenju rizika koji te firme predstavljaju, navodi FSOC.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Prudential Financial”se tako pridružio osiguravajućoj kući AIG i firmi Dženeral Elektrik kao sistemski važna nebankarska institucija koja mora biti stavljena pod stroži nadzor.

Pod nadzorom je takođe 18 banaka, koje dva puta godišnje moraju da sprovode stres testove da bi se vidjelo da li imaju dovoljno kapitala da se izbore sa krizom kao što je ona koja je 2008/09. potresla globalni finansijski sistem.

“Prudential Financial” posluje u SAD, Aziji, Evropi i Latinskoj Americi i globalna sredstva kojima upravlja vrijedna su više od bilion dolara. (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *