Grčka: Rast BDP-a u drugom tromjesečju

Dodajte komentar

Grčka ekonomija na putu je oporavka, kazao je u četvrtak grčki ministar finansija, pozivajući se na procjene vlade prema kojima je tamošnja privreda zabilježila rast u drugom tromjesečju.

“Prema dostupnim pokazateljima ekonomija je u drugom tromjesečju porasla u odnosu na prvo tromjesečje, i to po prvi put od početka krize, sudeći po sezonski prilagođenim podacima”, kazao je Ianis Sturnaras u govoru na konferenciji. “Po prvi put u vladi procjenjujemo da je BDP u drugom tromjesečju uvećan u odnosu na prethodno tromjesečje”, dodao je.

Grčki statistički ured ne objavljuje sezonski prilagođene podatke o kretanjima BDP-a u odnosu na prethodno tromjesečje već samo u poređenju s istim razdobljem godine ranije. Prema nedavno objavljenim podacima, grčka ekonomija u drugom je tromjesečju smanjeno za 3,8 posto na godišnjem nivou.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sturnaras ipak nije izričito kazao da je ekonomija izašla iz šestogodišnje recesije, napominjući tek da aktuelni privredni pokazatelji upućuju na trend slabljenja recesije i postupnog oporavka aktivnosti. U razgovoru za Reuters ministar je potvrdio kako očekuje da će se ekonomija u ovoj godini smanjiti za oko 3,8 posto. Prijašnjom procjenom vlada je predviđala pad od 4,2 posto, prenosi Bankamagazine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *