WEF: U Crnoj Gori za otvaranje firme treba 10, a u Makedoniji dva dana

Dodajte komentar

Prema posljednjem globalnom indeksu o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) 2013.-2014. koji tretira vremenski period potreban za pokretanje firme, od zemalja Balkana najbolje je pozicionirana Makedonija u kojoj se firma može pokrenuti za svega dva dana.

Nakon Makedonije, koja se nalazi na 2. mjestu od ukupno 146 zemalja, od zemalja regiona slijedi Albanija koja je na 8. mjestu sa četiri dana potrebna za pokretanje firme. 

Hrvatska se nalazi na 43. mjestu WEF-ove liste, gdje je potrebno devet dana da bi se pokrenula kompanija, dok je Crna Gora 49. sa 10, a Srbija 57. sa 12 dana, prenosi agencija Anadolija AA.

Istraživanje je pokazalo da je od zemalja regiona, najlošije plasirana Bosna i Hercegovina koja se nalazi na 120. mjestu, a za otvaranje firme u toj zemlji potrebno je 37 dana.

Od zemalja iz šireg regiona Balkana, najbolje je rangirana Mađarska koja se nalazi na 10. mjestu sa pet dana, Slovenija je 16. sa šest, kao i Turska, Rumunija 49. sa 10 dana, Grčka 54. sa 11, Slovačka 73. sa 16 i Bugarska 78. sa 18 dana potrebnih za pokretanje biznisa.

Prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma, od svih zemalja svijeta, najbrže možete otvoriti firmu na Novom Zelandu, i to za samo jedan dan.

Slijedi Australija sa dva dana, kao i Gruzija i Makedonija, Hong Kong sa tri, kao i Ruanda i Singapur, Albanija sa četiri kao i Belgija i Kanada sa pet dana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Šta sve treba za otvaranje firme u Crnoj Gori

S obzirom da je Zakon uredio više oblika obavljanja privredne djelatnosti i da se procedura osnivanja razlikuje od oblika do oblika, pročitajte koja je procedura za registraciju osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću, kao najčešće registrovanog u Centralnom registru privrednih subjekata (CRPS).

Za registraciju DRUŠTVA SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU CRPS-u je prvo potrebno podnijeti  sljedeću dokumentaciju:

1. Popunjen PS-01 obrazac (dostupan na sajtu crps.me),

2. Odluka (ili Ugovor, ukoliko ima više osnivača) o osnivanju privrednog društva potpisana od ovlašćenog lica, ovjerena u sudu ili kod notara,

3. Statut društva potpisan od ovlašćenog lica,

4. Odluku o imenovanju oragana društva,

5. Saglasnosti imenovanih lica i ovjerene kopije pasoša ukoliko su imenovana lica stranci

6. Ukoliko je osnivač nerezidentno pravno lice za njega treba dostaviti Izvod iz registra izdat u zemlji iz koje je to  društvo (ne stariji od tri mjeseca),

7. Dokaz o uplati takse za Poresku upravu (10 €, ž.r. 832-3161-26) i takse za Sl.CG (12 €, ž.r. 520-941100-575),

8. Ovlašćenje za podnosioca prijave.

“Nakon podnošenja i prijema dokumentacije, CRPS pristupa utvrđivanju ispunjenosti zakonskih uslova i u roku od četiri dana, ukoliko su isti ispunjeni, registruje prijavu za osnivanje društva ukoliko ne istu odbija”, kazali su CdM-u iz Poreske uprave.

Na pitanje koliko dozvola i odobrenja treba za otvaranje firme u našoj državi iz PU su istakli da što se dozvola i odobrenja tiče, članom 1 stav 2 Zakona o privrednim društima je propisano da oblici obavljanja privredne djelatnosti koji se registruju u skladu sa ovim zakonom su dužni da prije otpočinjanja obavljanja djelatnosti pribave odobrenje za obavljanje djelatnosti, ako je odobrenje za obavljanje djelatnosti predviđeno posebnim propisom.

“Takođe članom 1 stav 2 je propisano da dobijanje odobrenja za obavljanje djelatnosti nije uslov za registraciju u skladu sa ovim Zakonom”, naglasili su iz Poreske uprave.

Dalje je pojašnjeno da se na osnovu dokumentacije podnijete CRPS-u, društvo upisuje u jedinstvenu informacionu bazu podataka i danom registracije stiče svojstvo pravnog lica, istovremono se upisuje u Centralni registar obveznika i osiguranika Poreske uprave i na dobrovoljnoj osnovi u registar Uprave carina.

“Članom  86 stav 2 Zakona o privrednim društvima propisano je da je Poreska uprava dužna da nakon prijema registracione prijave registruje privredno društvo, odnosno preduzetnika, ukoliko dostavljena dokumentacija sadrži sve podatke utvrđene ovim zakonom. Članom 86 stav 4 propisano je da će Poreska uprava odbiti registraciju ako dokumentacija nije kompletna odnosno nije dostavljena u propisanoj formi, ako su podaci nepotpuni i ako je pod istim nazivom registrovan neki drugi oblik obavljanja privredne djelatnosti ili se radi o povredi nekog drugog propisa. Članom 86 stav 5 propisano je da se rješenje o odbijanju registracije mora donijeti u roku od četiri dana od dana prijema dokumentacije”, zaključili su za CdM iz Poreske uprave.

Najmanje vremena potrebno u Evropi, najviše u Africi

Od 20 najbolje rangiranih zemalja, njih 10 su evropske, što znači da je za pokretanje biznisa najmanje vremena potrebno u Evropi.

Najlošije rangirane zemlje u kontekstu vremena potrebnog za pokretanje biznisa su Brunei na 142. mjestu sa 101 danom, Haiti 143. sa 105, Brazil 144. sa 119, Venecuela 145. sa 144 dana i posljednji Curinam sa 694 dana, odnosno skoro dvije godine.

Od 20 najlošije rangiranih zemalja prema dužini vremena potrebnog za otvaranje firme, njih 11 su afričke, što znači da u Africi najduže traje proces otvaranja firme.

Posmatrano na nivou evropskih zemalja, firma se najbrže može otviriti u Gruziji, Makedoniji, Albaniji, Belgiji i Mađarskoj, a najviše vremena za pokretanje firme potrebno je odvojiti u Malti, BiH, Poljskoj i Španiji.

Inače, izvještaj WEF-a o globalnoj konkurentnosti je najbolja procjena konkurentnosti nacionalnih ekonomija. Predstavlja koristan portret privrednog okruženja i sposobnosti država da dostignu održive nivoe prosperiteta i ekonomskog rasta.

Svjetski ekonomski forum (WEF), više od tri decenije, obezbjeđuje detaljnu procjenu produktivnog potencijala država širom svijeta. Izvještaj doprinosi razumijevanju ključnih faktora koje određuju ekonomski rast, pomažu da se objasni zašto su neke zemlje više uspješne od drugih, pogotovo kod povećanja nivoa prihoda. (CdM.me/Anadolija)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *