Osiguravajuće kuće da plaćaju više novca državi

Dodajte komentar

Socijalistička narodna partija (SNP) iniciraće izmjene poreske politike u oblasti osiguranja kako bi osiguravajuće kuće po tom osnovu plaćale više novca u državnu kasu.

To je najavio poslanik SNP-a i predsjednik odbora za ekonomiju, budžet i finasije Aleksandar Damjanović na sjednici tog skupštinskog tijela koje je danas usvojilo izvještaj o stanju na tržištu osiguranja za prošlu godinu.

“U toj oblasti je trenutno najniža poreska stopa i to šest odsto na obavezno osiguranje na autoodgovornosti i tri odsto na kasko osiguranje. Pokrenuću u ime SNP -a inicijativu da se plaća porez na ukupnu bruto premiju koja je u prošloj godini iznosila oko 60 miliona eura.Ta stopa poreza u osiguranju ne bi trebala biti niža od stope na porez na dohodak i dobit koja iznosi devet odsto”, kazao je Damjanović.

Prema njegvoj računici ako bi se povećala poreske stopa u osiguranju efekat bi bio oko šest miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Na taj način bi se mogao nadomjestiti dio novca u budžetu i mogle bi se ukinuti takse euro po euro”, rekao je Damjanović, dodajući da Agencija za za nadzor osiguranja ima sve mehanizme da u slučaju povećanja poreskih stopa osiguravajuće kuće taj trošak ne prebace na klijente.

Direktor Agencije za nadzor osiguranja Biljana Pantović kazala je sa tom inicijativom treba biti oprezan jer je “to tržište u početnoj fazi razvoja i da je tek od 2008. godine prisutan dolazak starnih osiguravajućih kuća”.

“Onda bi trebalo razmisliti kako da se podstakne razvoj životnog osiguranja kroz poreske olakšice kao što je skučaj u drugim zemljama”, rekla je Pantović. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *