Progresivno oporezivanje: Veći porezi za onog koji ima više

Dodajte komentar

Crna Gora bi trebalo da sprovede reformu poreske politike i uvođenje modela da onaj koji ima veće prihode i imovinu plaća i veći porez, ali modelom progresije, a ne proporcionalnosti, kao što je to sada slučaj, ocijenio je za Dnevne novine poslanik Socijalističke narodne partije SNP Aleksandar Damjanović.

On smatra da bi do kraja mjeseca trebalo da budu definisani prijedlozi za progresivno oporezivanje.

“Računam da bi se posao morao završiti tokom septembra, kako bi se eventualne promjene i prijedlozi za progresivno oporezivanje ukalkulisali prilikom utvrđivanja predloga budžeta za narednu godinu, tokom oktobra i novembra, odnosno da bi eventualne izmjene poreskih zakona mogle da se primijene u praksi istovremeno sa novom budžetskom godinom”, rekao je Damjanović.

On je podsjetio da je njegovo lično, kao i programsko zalaganje SNP-a, da je Crnoj Gori potrebna reforma poreske politike i uvođenje modela da onaj koji ima veće prihode i veću imovinu plaća i veći porez, ali modelom progresije, a ne proporcionalnosti, kao što je to sada slučaj.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Argument da je proporcionalni porez jednostavniji za obračun pada u vodu pri saznanju da je i kod takvog poreza poreski dug u godinama njegove primjene narastao na zvanično priznatih 354 milona eura, ne računajući otpise poreskih potraživanja kada je to moglo zakonski da se radi i dug koji uvijek nije identifikovan”, naveo je Damjanović.

Prema njegovim riječima, na drugoj strani Crna Gora bi trebalo da bude socijalno mnogo homogenije društvo.

Progresivni porez oporezivanje kod kojeg se poreska stopa penje u srazmjeri sa povećanjem prihoda i kapitala poreskih obveznika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *