Admiral Markets analiza: EUR/GBP – Kupiti ili prodati?

Dodajte komentar

U zadnjih 9 mjeseci formiran je horizontalni kanal i cijena se kreće u rasponu od 0.8400 do 0.8780. Otporna linija testirana je dva puta i cijena se bez većih teškoća odbila od nje i sad treći put testira donju (potpornu) liniju.

Trenutan nivo cijene je značajan iz više razloga, a najvažniji je da se cijena nalazi na tački preloma (Breakout point). Ovo je za tradere jako dobra pozicija, jer u kojem god smjeru cijena krene postoji dobra prilika za ostvarivanje profita. Ako se cijena zadrži iznad potporne linije, postoji velika vjerovatnoća da će cijena u idućim sedmica doći do gornje linije kanala i testirati otpornu liniju.

U ovoj situaciji zanima nas postavljanje kupovnog naloga oko 0.8410, sa ograničavanjem gubitka od 50-ak pipsova, a profit tražimo ispod otporne linije na nivou oko 0.8760. Ako dođe do ove trgovine, odno srizika i nagrade (RRR) je visokih 7.

U drugom slučaju, ako cijena ne uspije ostati iznad potporne linije i dođe do probijanja, onda je idući nivo na kojem bi se cijena mogla zadržati 0.8230, nakon čega bi nastavila do 0.8150 što bi definitivno značilo promjenu trenda iz horizontalnog u padajući.

 

KLIK na ilustraciju za veći prikaz

Analitičar: Ivan Stojanović, mag.oec.

Admiral Markets

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *