Željeznički prevoz u minusu milion eura

Dodajte komentar

Željeznički prevoz Crne Gore AD Podgorica je prvih šest mjeseci ove godine završio sa negativnim finansijskim rezultatom u iznosu od jednog miliona eura. Ovaj iznos čini 34 odsto cjelokupnog negativnog rezultata za 2012. godinu, kažu iz te kompanije.

Iz menadžmenta te kompanije saopšteno je Portalu Analitika, da je fizički obim rada – i u lokalnom i u međunarodnom saobraćaju – za šestomjesečni period porastao po svim parametrima: broju prevezenih putnika, broju pokrenutih vozova, broju realizovanih voznih kilometara i broju realizovanih putničkih kilometara. Kao rezultat povećanog fizičkog obima rada, ŽPCG je ostvarilo i povećanje prihoda u lokalnom saobraćaju od 13 odsto, i u međunarodnom saobraćaju 15 odsto.

– Ukupni prihodi u periodu januar – jun 2013. godine iznose 3,03 miliona eura, i to 1,4 miliona od prihoda prevoza putnika, 1,2 miliona od subvencija putničkog saobraćaja, i ostalih prihodi u iznosu od 430.000 eura. Ukupni rashodi za isti period iznose 4,03 miliona eura: 1,7 miliona za zarade i ostala lična primanja, 1,3 milona eura za amortizaciju, 100.000 za troškove po osnovu kamata, pola miliona za troškove materijala i 430.000 eura za ostale rashode – saopšteno je iz te kompanije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mendažment ŽPCG precizira da na ostvareni negativni rezultat najveći uticaj ima visina iskazanog fiksnog troška amortizacije, koji čini 32 odsto ukupnih rashoda, i veći je za 28 odsto u odnosu na ukupno iskazani negativni rezultat za 6 mjeseci ove godine.

– U periodu od januara do juna 2013. godine ŽPCG je, shodno Zaključku Vlade Crne Gore, izvršilo smanjenje zarada kako menadžmentu, tako i svim ostalim zaposlenima. Pored navedenog smanjenja zarada, shodno Planu racionalizacije troškova i mjerama štednje, zabilježilo je i smanjenje troškova reprezentacije, troškova materijala, troškova putovanja kako u zemlji, tako i u inostranstvu, vodeći prvenstveno računa da se navedenim uštedama ne ugrozii bezbjednost prevoza putnika – zaključuju iz te kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *