Kina postala treći investitor u svijetu

Dodajte komentar

Kina se prošle godine prvi puta plasirala među tri najveća investitora u svijetu, uz rekordnu vrijednost inostranih ulaganja, objavila je juče vlada u Pekingu.

Direktna strana ulaganja Kine porasla su lani za 17,6 posto u odnosu na godinu ranije, na 87,8 milijardi dolara. Ukupno su direktna strana ulaganja u svijetu pala 17 posto, pa je Kina zauzela mjesto među tri vodeća svjetska investitora.

Prošlogodišnji rast kineskih ulaganja u inostranstvo predstavlja ubrzanje u odnosu na 8,5 posto zabilježenih u 2011., kada je globalni ekonomski oporavak bio slab zbog nastavljenih finansijskih previranja u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama. Inače, i Peking ohrabruje kineske kompanije da prošire poslovanje u inostranstvu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Među najvećim prošlogodišnjim ulaganjima izdvaja se ono iz maja, kada je China Three Gorges, operater najveće hidroelektrane u svijetu, sklopio ugovor o kupovini 21,35 posto udjela u portugalskom proizvođaču energije Energias de Portugal, za 2,7 milijarde eura. Top destinacija za inostrane kineske investicije lani je bio Hong Kong, dok je SAD zauzeo drugo mjesto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *