Makedonsko-kosovski trgovinski rat

Dodajte komentar

Ministrica trgovine i industrije u kosovskoj Vladi, Mimoza Kusari-Lila je saopštila da je službena Priština odlučila da blokira ulazak svih proizvoda iz Makedonije na Kosovo, a odluka će stupiti na snagu u ponoć između nedjelje i ponedjeljka, prenijela je Al džazira Balkan.

Ova odluka je reakcija na mjere koje je makedonska Vlada uvela prema Kosovu, a koje su na snagu stupile sinoć. To je, kako je izvijestio Tanjug, bio odgovor na jednostranu kosovsku odluku od prije tri dana za zabranu uvoza makedonskog brašna, mlijeka, cigareta i drugih proizvoda.

Prema odluci makedonske Vlade, svaki građanin Kosova da bi ušao u Makedoniju mora da plati dva eura, za automobil mora da plati pet, a autobuse i transportere po 10 eura.

Kosovo je prije tri dana bez ikakve najave uvelo jednostranu zabranu uvoza makedonskih proizvoda.

Kosovo se odlučilo na ovakav korak nakon što je Makedonija saopštila da ukida uslovljeni uvoz brašna iz Srbije. Statistika govori da Makedonija iz Srbije uvozi 90 odsto ukupne količine brašna, dok Kosovo učestvuje u uvozu sa manje od dva odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Poznavaci tržišta u Makedoniji objašnjavaju da je odluka Kosova suprotna ekonomskim pravilima, zato što Kosovo i Makedonija imaju trgovsku razmjenu od oko 421 miliona eura godišnje, od kojih 392 otpada na izvoz iz Makedonije, a ostatak na uvoz iz Kosova.

Analitičari u Makedoniji smatraju da je odluka Kosova povezana sa predstojećim izborima u i da političari pokušavaju na svaki način da obezbijede podršku građana, prenosi PCNEN.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *