Američki fond za pola godine uložio 2,6 miliona u Telekom

Dodajte komentar

Američki investicioni fond Frontaura Global Frontier Fund LCC iz Čikaga posljednjih pola godine intenzivno kupuje akcije Crnogorskog Telekoma na berzi i postao je četvti po veličini akcionar ove kompanije.

Frontaura Global kupio je nešto više od 758 hiljada akcija (1,6 odsto) telekomunikacione kompanije, za oko 2,6 miliona eura.

Glavni motivi Amerikanaca za kupovinu, kako “Vijesti” saznaju nezvanično na tržištu kapitala, je godišnja dividenda koju redovno isplaćuje Crnogorski telekom i koja se kreće u procentu od 10 do 11 odsto godišnje na uloženi novac i veći je od doprinosa koji mogu ostvariti i u svojoj matičnoj zemlji.

Crnogorski telekom, kojim od 2005. godine, kada je privatizovan, većinski gazduje, član Dojče telekoma, Mađarski telekom sa 76,52 odsto, ima ukupno 47,27 miliona akcija. Nominalna vrijednost jedne dionice Telekoma je 2,98 eura, a njena tržišna vrijednost na berzi u 2013. godini je porasla sa 3,21 na 3,8 eura, odnosno, 18,38 odsto. Profit za prošlu godinu iznosio je 44 centa po akciji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Čak šest među prvih 10 akcionara “sakrili” su svoje vlasništvo iza kastodi računa komercijalnih banaka. Među najvećim vlasnicima su investitori iz susjedne Hrvatske.

Krajem prošle i početkom ove kalendarske godine među 10 vlasnika ušla su i dva investiciona fonda registrovana na Kajmanskim ostrvima. To su deveti po veličini akcionar Terra Capital Cayman koji posjeduje 0,51 odsto, odnosno, 242,6 hiljada akcija Telekoma i deseti po veličini vlasnik Worldwide Opportunity Fund (Cayman) LTD koji posjeduje 0,42 odsto, tj. 199,3 hiljada akcija.

Sa oba fonda, prema informacijama “Vijesti”, upravlja kompanija Terra menadžment iz Praga. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *