Barel nafte i dalje iznad 115 dolara

Dodajte komentar

Cijena barela sirove nafte na međunarodnim tržištima ostala je u petak na nepromijenjenom nivou u odnosu na proteklu sedmicu nakon odluke Federalnih rezervi da započnu sa ukidanjem monetarnih stimulansa američkoj privredi.

Na londonskom tržištu cijena barela sirove nafte uvećana je 22 centa, na 115,48 dolara, dok se na američkom tržištu barelom trgovalo po 34 centa višoj cijeni od 108,71 dolar.

Organizacija zemalja zvoznica nafte – OPEC u petak je na svojim internet stranicama objavila da je cijena barela referentne korpe nafte ovih proizvođača dan ranije iznosila 111,47 dolara, odnosno da je ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Proteklih sedmica naftna tržišta podupirala je zabrinutost da bi moguća američka vojna akcija u Siriji mogla podstaći širenje nemira na cijeli Biski istok i prouzrokovati nove poremećaje u nabavci iz arapskih zemalja gdje se proizvodi trećina svjetske nafte.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Rast cijena na tržištima ograničavao je pritisak intervenciji američkih kongresmena koji nijesu podržali američkog predsjednika Baraka Obamu, sugerišući mu da odustane od vojne akcije koja bi prema njihovom mišljenju mogla naškoditi svjetskoj ekonomiji i podstaći rast cijene nafte.

Na kraju sedmice fokus je bio na avgustovskom izvještaju o zapošljavanju, koji će prema procjenama stručnjaka i dalje znatno uticati na odluku američke centralne banke o početku ukidanja stimulansnih mjera za privredni razvoj.

Pretpostavke su da bi, s obzirom na povoljne pokazatelje u posljednjih nekoliko sedmica Fed mogao početi sa samnjivanjem stimulansa.

– Trenutak istine već se približava, budući da su sve veće šanse da će Fed najaviti promjenu monetarne politike, s obzirom na učestale povoljne pokazatelje – ocijenili su analitičari konsultatnstke kuće PVM, naglašavajući da mnogi smatraju da bi podci o zaposlenosti mogli biti dovoljan okidač i poslužiti kao ključni argument za početak ukidanja stimulansa u drugoj polovini mjeseca. (pobjeda.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *