Ovo su poslovi sa najvišom stopom samoubistava

Dodajte komentar

Prilikom odabira profesije treba dobro razmisliti, a pored ličnih afiniteta svakako treba uzeti u obzir i to koliko ćete na nekom radnom mjestu biti srećni. Pritisak i stres na poslu često uzimaju danak, čak iako se bavimo nečim što nas ispunjava.

Profesije koje su rizične, a pri tome zahtijevaju i visok stepen stručnosti često podižu broj samoubistava, ako je vjerovati podacima istraživanja koje je sproveo američki Nacionalni institut za profesionalno zdravlje i bezbjednost.

Stomatolozi su poznati kao česte „samoubice”, ali najnovija istraživanja pokazuju da još češće na sebe dižu ruku ljekari i brodski inženjeri. Za ljekare je, prema podacima ove institucije, vjerovatnoća da će sebi oduzeti život veća za 100 odsto u odnosu na druge profesije.

Finansijski stručnjaci i advokati se takođe nalaze na spisku zanimanja sa najvećom stopom samoubistva.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Sa druge strane, iznenađuje i istraživanje sprovedeno među američkim pripadnicima policije. Policajci u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i u ostatku sveta imaju nesumnjivo stresne profesije, međutim, istraživanja pokazuju da je stepen samoubistva među njima, barem kada je riječ o ovoj zemlji, u granicama normale.

Istraživanje koje je obuhvatilo isključivo ženski dio populacije dalo je nešto drugačije rezultate. Žene nisu previše zadovoljne ukoliko rade poslove u policiji ili vojsci, a najdepresivnije su ako se bave – prodajom.

Iako je opšteprihvaćeno mišljenje da su najčešće žrtve depresije i suicidnih misli ljudi koji se bave „monotonim” profesijama, nije baš tako. To pokazuje i podatak da su i oni koji se bave takozvanim „lijepim” poslovima, poput veterine ili vajarstva takođe našli svoje mjesto na ovoj mračnoj listi i to među prvih dvadeset.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *