MF pregovara oko kredita od 147 miliona eura, izvjestan zajam kod Erste banke

Dodajte komentar

Ministarstvo finansija, u cilju obezbjeđivanja neophodnih sredstava za finansiranje budžeta, pregovara sa Dojče bankom (Deutsche Bank), Siti bankom (Citi Bank), Morgan Stenli bankom (Morgan Stanley) i J.P. Morgan bankom oko obezbjeđivanja kredita kod tih finansijskih institucija vrijednog oko 147 miliona eura. U Informaciji koju je juče usvojila Vlada, a koja je dostavljena Portalu Analitika, navodi se da je Ministarstvo finansija predložilo Vladi da prihvati povoljan zajam kod Erste banke u vrijednosti 16 miliona eura, rokom otplate na tri godine i kamatom 5,95 odsto plus šestomjesečni Euribor. Ponude Dojče banke i vodećih američkim banaka su skuplje jer su kamate između 6 i 7,9 odsto plus šestomjesečni Euribor i sa tim institucijama će se nastaviti pregovori.

Iz Ministarstva finansija su objasnili da se nijesu odlučili za izdavanje euroobveznica zbog velikog rizika, a da su primorani na novo zaduženje zbog finansiranja budžeta.

– U cilju obezbjeđivanja neophodnih sredstava za finansiranje budžeta, u visini od 250 miliona eura, kao i refinansiranja postojećih obaveznica iz 2010. i 2011. godine, Ministarstvo finansija pokrenula je proceduru emisije obaveznica na međunarodnom tržištu. U tom dijelu, Ministarstvo finansija je, sa renomiranim bankama, bilo u fazi pripremi potrebne dokumentacije za njenu realizaciju. Međutim, kako je u međuvremenu, tokom juna i jula mjeseca 2013. godine, došlo do aktiviranja garancija VTB i OTP banke, koje je Vlada Crne Gore izdala za aranžmane između navedenih banaka i Kombinata aluminijuma Podgorica, u visini od 102,5 miliona eura, smanjio se iznos mogućeg zaduženja za tekuću godinu. Naime, kako bi se isplatile aktivirane garancije, bilo je potrebno obezbijediti dodatna sredstva kroz kreditne aranžmane, čime je iznos zaduženja za 2013. godinu, smanjen sa predviđenih 250 miliona, na 147.5 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istovremeno, kako je navedeno, Ministarstvo finansija planiralo je da, u 2013. godini, realizuje aktivnosti oko postizanja boljih uslova za otplatu već emitovanih obveznica. Postojeće obveznice bi bile refinansirane kako bi se obezbijedili novi uslovi otplate i niža cijena. Navedena mogućnost bila je predviđena rebalansom godišnjeg Zakona o budžetu za 2013. godinu, koji je trebalo da se razmatra u avgustu u Skupštini Crne Gore. Takođe, pomenutim rebalansom bilo je predviđeno i dodatno zaduženje, u visini od 102, 5 miliona eura, što se odnosi na sredstva koja nedostaju za finansiranje budžeta, a koja su utrošena za isplatu aktiviranih garancija.

– Imajući u vidu da pomenuti rebalans nije prošao Skupštinu Crne Gore, realizacija obaveznica na tržištu nije moguća, iz razloga što iznos zaduženja koji je preostao, u visini od 147 miliona eura, ne predstavlja dovoljan iznos za tržište. U slučaju izlaska na tržište sa obaveznicom u ovom iznosu, velika je vjerovatnoća da ne bi postojalo interesovanje investitora za kupovinom obveznica ili bi njihova cijena bila značajno veća. Naime, na tržištu kapitala obveznica u ovom iznosu ne bi privukla potrebno interesovanje, jer iznos emisije manji od 180 miliona prestavljao bi veliki rizik. U slučaju emisije, Crna Gora bi imala tri obveznice na tržištu koje ne bi bile likvide, što bi uticalo i na cijenu zaduživanja, piše u Informaciji.

Kako nije više moguće realizovati emisiju obveznica, Ministarstvo finansija pristupilo je bilateralnim pregovorima sa navedenim finansijskim institucijama. Shodno tome, zatraženo je da iznos za zaduženje bude do 147 miliona eura, sa periodom otplate od 3 ili 5 godina.

Imajući u vidu navedene ponude, Ministarstvo finansija predlaže da se odmah uđe u pregovore sa Erste bankom, u cilju obezbjeđivanja dijela sredstava, u iznosu od 16 miliona eura. Pomenuta sredstva potrebno je što hitnije obezbijediti, kako bi se regulisale obaveze prema domaćim i ino kreditorima u toku septembra mjeseca. Od strane Erste banke, sredstva mogu biti obezbijeđena u najkraćem mogućem roku, nakon završetka svih potrebnih Vladinih procedura, što je u ovom trenutku od velike važnosti. Takođe, uslovi koje je ponudila Erste banke predstavljaju prihvatljive uslove.

Na naplatu stiže 31 milion eura kredita: Kreditna sredstva potrebno je obezbijediti u kratkom roku iz razloga što u toku septembra mjeseca pristiže na naplatu oko 31 milion eura, od čega oko 5, 5 miliona domaćih, i oko 25,5 miliona ino obaveza (uključujući glavnicu i kamatu).

-Od navedog iznosa za otplatu ino duga, oko 15, 5 miliona eura (kamata za obaveznice), pristiže na naplatu 15. septembra, dok 20. septembra, na naplatu dolazi oko 4.5 miliona eura obaveze prema EUROFIMA, dok prema Pariskom klubu povjerilaca, na 22. septembar, dolazi na naplatu oko 4 miliona eura. Imajući navedno u kratkom razdoblju, biće potrebno obezbijediti oko 24 miliona eura, za regulisanje obaveza po osnovu duga. Takođe, tom treba pridodati i preostalu otplatu duga, oko 7 miliona eura, koja će se vršiti tokom mjeseca. Prema postojećim podacima, pretpostavka je da će prihodi ići planiranom dinamikom, ali imajući u vidu preostale budžetske obaveze koje treba izmiriti, potrebno je obezbijediti dodatna sredstva za regulisanje obaveza. U tom dijelu treba napomenuti da je potrebno planirati isplatu oko 5, 5 miliona eura, 15. septebra, za isplatu socilajne pomoći, oko 33 miliona eura, 20. septebra, za isplatu penzija, zatim oko 15 miliona eura za isplatu zarada, ako i oko 15 milion nastalih budžetskih obaveza. Pri tom treba istaći da se radi o najznačajnijim obavezama budžeta, smatraju u Ministarstvu finansija.

Shodno gore navedenom, Ministaratvo finansija predlaže da Vlada Crne Gore da saglasnost na zaključenje kreditnog aranžmana sa Erste bankom, kao i da ovlasti Ministarsvo da nastavi pregovore sa ostalim finansijskim institucijama u cilju obezbjeđivanja sredstava, po što povoljnijim uslovima, za finansiranje budžetskih potreba, zaključuje se u Informaciji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *