Pritisak Vlade Rusije zbog KAP-a

Dodajte komentar

Ruski ministar za vanredne situacije Vladimir Pučkov uputio je pismo Vladi Crne Gore u vezi sa Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP, saznaju Dnevne novine.

Iako je pismo napisano u skladu sa najboljom diplomatskom praksom, pod okriljem traženja informacija, ipak se, između redova, može protumačiti i kao svojevrstan pritisak zbog zaštite svojih investitora i građana. 

Naime, Pučkov u pismu poziva Vladu da se pozabavi rješavanjem situacije u Kombinatu, ali isto tako pominje i mogućnost arbitraže. Pismo je upućeno putem Međuvladinog rusko-crnogorski komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, a Pučkov je kopredsjedavajući u ime svoje države.

Dalje Pučkov u pismu napominje da je ruski investitor En plus grupa u Kombinat aluminijuma Podgorica uložio 200 milio na eura kao i da bi zatvaranje imalo negativne posljedice po zaposlene, ali i cijelu ekonomiju Crne Gore.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

On podsjeća da je En plus grupa ranije ponudila plan restrukturiranja kao i način da bi se fabrika sačuvala i funkcionisala.

“Međutim, Vlada Crne Gore je uvela proces stečaj a u KAP-u” dodao je Pučkov u pismu.

On kao “pritisak” karakteriše to što su vlasti uhapsili finansijskog direktora Kombinata aluminijuma Podgorica Dimitrija Potrubača zbog nelegalnog preuzimanja struje iz evropske interkonekcije.

Stečaj je u KAP uveden 8. jula, zbog duga od 386 miliona eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u periodu od tri mjeseca. Uvođenje stečaja u KAP predložila je Vlada zbog skoro 25 miliona eura garancija izdatih fabrici, koje je prošle godine platila Dojče banci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *