Rudnici boksita: Mađar odbio zahtjeve rudara

Dodajte komentar

Vlasnik Kompanije Vagon Inpeks Rasko Andreaš odbio je zahtjeve radnika Rudnika Boskita da im se do petka uplati po hiljadu eura, a do 15. septembra ostatak do iznosa dvije zarade, i razočaran danas napustio Crnu Goru, saznaje RTCG.

Podsjetimo, on je juče ponudio radnicima po dvije stotine eura odmah, a u narednih 15 dana još po 700, što su rudari koji blokiraju Rudnik odbili.

“Zahtjev rudara Boskita menadžmentu da im do petka bude isplaćeno po hiljadu eura, a u narednih 15 dana ostatak od dvije plate, nerealan je i neutemeljen”, kazao je za RTCG izvršni direktor kompanije Milorad Đurović.

On je kazao i da je insistiranjem na blokadi do krajanjih granica ugrožen međudržavni ugovor između Mađarske i Crne Gore, vrijedan deset miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Radnik Boksita, Ilija Đilas, kazao je ranije danas da su rudari, svojim zahtjevom, iskazali spremnost za kompromis.

Prema njegovim riječima, rudari su, razumijevajući tešku situaciju u Boksitima, popustili i preinačili raniji zahtjev da im se isplate dvije zarade kao uslov za prekid blokade.

Radnici nikšićkih Rudnika boksita, koji od 21. avgusta protestuju, bili su i danas ispred Sektora transporta i kazali da i dalje nastavljaju okupljanja i blokadu rude sve dok ne dobiju odgovor nadležnih.

U Boksitima je zaposleno 314 radnika kojima se duguje 12 plata, tri zimnice, regres, jubilarne nagrade, a kako tvrde, pet godina im se ne uplaćuje radni staž, kao ni pet odsto od bruto dohotka u stambeni fond.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *