U utorak se uvodi stečaj u Preradu

Dodajte komentar

Privredni sud zakazao je za 10. septembar ročište na kojem će se raspravljati o predlogu stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma Podgorica, Veselina Perišića, da se pokrene stečajni postupak u Preradi, zavisnom društvu u stopostotnom vlasništvu te kompanije.

Sudija Veselin Vujošević, kojem je ovaj predmet dodijeljen, potvrdio je Vijestima da je Perišić tražio stečaj zbog nenaplaćenog duga u ukupnom iznosu od 36,33 miliona eura. 

Dugovanja Prerade KAP-u prijavljena sudu datiraju od 1999. godine.

Račun Prerade je u blokadi od novembra 2010. godine, a prema zahtjevu Perišića, ta firma preostalim radnicima, kojih je oko 30-ak, nije isplatila posljednjih 17 mjesečnih zarada.

Prema podacima iz Sektora za platni promet Centralne banke, Prerada je u blokadi zbog neplaćenog duga od 483,7 hiljada eura, a pred sudovima se vode sudski sporovi vrijedni oko 700 hiljada EUR.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Stečaj u KAP-u uveden je 8. jula na zahtjev Ministarstva finansija, a Perišić će u Preradi, ukoliko se pokrene stečajni postupak, voditi glavnu riječ u upravljačkim strukturama tog zavisnog preduzeća kao najveći povjerilac.

Radnici Prerade, koja već godinama postoji samo na papiru, vide šansu u prijevremenom penzionisanju, po osnovu izmjenjenog Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju kojeg je nedavno usvojila Skupština, dok manji dio radno sposobnih razmišlja o eventualnom angažmanu u primarnom dijelu KAP-a.

Perišić je predlog za pokretanje stečaja Privrednom sudu predao i za dva ostala zavisna društva KAP-a, Kovačnicu i FAK Kolašin.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *