Sanjamo li danas kao Martin Luther King prije 50 godina?

Dodajte komentar

Amerika obilježava 50 godina od čuvenog govora ‘I have a dream’ koji je održao borac za ljudska prava Martin Luther King, a koji je oblikovao savremenu Ameriku.

Organizatori protesta povodom godišnjice se nadaju da će skup inspirisati ljude da se ponovo obrazuju o pitanjima borbe za ljudska prava. Na skupu će govoriti prvi tamnoputi predsednik SAD Barak Obama sa stepenica Linkolnovog spomenika, gde je i King stojao kada je održao čuveni govor.Erik Holder, prvi crnac – ministar pravde SAD poručio je da ni on ne bi bio ministar, niti bi Obama bio predsednik, da nije bio njih.

“Oni su marširali uprkos animozitetu, opresiji i brutalnosti zato što su vjerovali u veličinu onoga što bi ova država mogla postati i očajavali zbog neispunjenih obećanja iz osnivačkih dokumenata”, rekao je Holder.

On je rekao da duh 1963. sada zahtijeva ravnopravnost za homoseksualce, Latino-Amerikance, žene, ljude s posebnim potrebama i druge.

Na dan godišnjice Obami će se pridružiti bivši predsjednici Bill Clinton i Jimmy Carter, a od crkava i drugih organizacija je zatraženo da zvona zvone tačno u 15 časova kada je govorio King, koji je ubijen 1968. godine.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Lutherov govor je proglašen za remekdjelo retorike američke istorije u anketi sprovedenoj ’99 godine.

U vašingtonskom parku National mall 28. avgusta 1963. 250 hiljada ljudi se okupilo s idejom masovnog nenasilnog protesta koji je i doprinio da se sledeće godine usvoji Zakon o građanskim pravima kojim je van zakona ostalo više oblika rasne, etničke ili vjerske diskriminacije.

On je u govoru pozvao na završetak rasizma u Americi, tražio je nenasilnu promjenu, pozvao na jednakost i jednaka prava za sve. U svom govoru pozivao se na američki ustav, Deklaraciju o nezavisnosti, Proglas o emncipaciji kojim je 100 godina ranije ukinuto ropstvo, na slavni govor Abrahama Lincolna kod Gettysburga, i na Bibliju.

King je imao nekoliko skica govora ali ni par sati prije govora nije znao šta će tačno reći.

New York Times je napisao da će proći mnogo vremena prije nego što Vašington zaboravi vizionarski govor Martina L. Kinga.

Washington Post je tvrdio da se radi o govoru koji se uzdigao iznad vještine govorništva.

Los Angeles Times pisao je o nenadmašnoj elokvenciji vrhunskog naratora koji je postidio zagovornike segregacije.

‘Prokleto je dobar’ bio je komentar tadašnjeg predsednika Amerike Johna Kennedy-ja.

http://www.youtube.com/watch?v=P1YQs4Yprcc&w=470

Godinu dana posle čuvenog govora, Martin L. King dobio je Nobelovu nagradu za mir. Tako je ujedno sa 35 godina postao i najmlađi dobitnik Nobela za mir u istoriji. Novčane nagrade odrekao se u korist Pokreta za građanska prava.

Četiri godine kasnije u Memphisu ga je ubio rasista James Earl Ray. Iako je postignut ogroman napredak njegov san se još uvijek nije obistinio.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *