Pljevaljski sir prvi zaštićeni proizvod u Crnoj Gori?

Dodajte komentar

Čuveni pljevaljski sir mogao bi biti prvi zaštićeni crnogorski proizvod na nacionalnom nivou.

Pljevaljska opština u saradnji sa svojim proizvođačima odradila je zahtjevan posao na pripremi dokumentacije koja treba da dokaže specifičnost tog proizvoda i kandiduje ga za dobijanje oznake po rijekla, piše Pobjeda.

Novoformirano Udruženje proizvođača pljevaljskog sira, koje okuplja 25 članova, predalo je u julu ove godine resornom ministarstvu Specifikaciju o zaštiti oznaka porijekla, na dalju proceduru.

Sir koji sada prodaju nakupcima po cijeni od samo tri eura, kako se nadaju, sa oznakom porijekla mogli bi plasirati po znatno većoj cijeni u renomiranim hotelima, restoranima i trgovinama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Da je pokretanje postupka zaštite nekog proizvoda zahtjevan, ali ne i nesavladiv posao, potvrdila je za Pobjedu Nataša Vuković iz Službe za poljoprivredu opštine Pljevlja, koja kaže da su taj dio završili za pola godine, prenosi portal Cdm.

Ona kaže da će proizvođači iz udruženja, ukoliko dobiju oznaku, jedini imati pravo da je koriste, a da to ne znači da i drugi proizvođači, ukoliko ispune uslove, posebno tehnologiju proizvodnje, neće moći da im se pridruže.

„Standardizovanje kvaliteta proizvoda bitno je da bi se stekli stalni kupci i obezbijedila ugovorena prodaja“, kazala je ona.

Nataša Vuković iz pljevaljske opštinske službe za poljoprivredu smatra da pljevaljski sir u potpunosti ispunjava uslove propisane zakonom o oznakama, jer je, kako kaže, jedan od najcjenjenijih autohtonih sireva Crne Gore.

„Pripada grupi bijelih masnih sireva, zri u salamuri ili surutki, a ima karakterističnu i prepoznatljivu aromu, prijatan mliječnokisjeli ukus i karakteristike po kojima se razlikuje od sličnih. Za specifičnost i kvalitet ovog sira značajna je tehnologija (receptura) koja se, bez promjene, prenosi generacijama“, istakla je Vuković, dodajući da mu specifičnost daje i klima, kao i biljni sastav pašnjaka na kojima se muzna grla hrane.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *