Euro i dalje jača, zlatu cijena ponovo raste!

Dodajte komentar

Euro i dalje jača u odnosu na sve najtrgovanije valute. Kurs EUR/USD je prošle sedmice u jednom trenutku dosegnuo 1,3450 što je najviši nivo zadnjih 6 mjeseci, a trenutni kurs je 1,3365. Na nastavak jačanja eura su uticali nešto bolji podaci od očekivanih o stanju u privredi Njemačke te nešto lošiji podaci od očekivanih sa tržiša nekretnina u SAD-u. Učesnici na finansijskim tržištima su zaključili da ovakvi podaci smanjuju šanse da će Federalne Rezerve (američka centralna banka) početi smanjivati opseg kupovine obveznica u 9. mjesecu, tj. zaključili su da se štampanje ogromnih količina novca nastavlja još neko vrijme. Štampanje novca smanjuje vrijednost valute pa su investitori nastavili prodavati američke dolare i kupovati eure.

Kao što je navedeno u prethodnoj analizi, novozelandski dolar je prošle sedmice naglo oslabio u odnosu na sve valute. Slabljenje se dogodilo nakon govora guvernera novozelandske centralne banke koji je izrazio zabrinutost radi jačanja NZD prošlih par mjeseci u odnosu na valute svih najvećih trgovinskih partnera. Kurs NZD/USD je prošle sedmice pao za oko 5% i na platformama Admiral Marketsa trenutno iznosi 0,7840.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Veće šanse za nastavak štampanja dolara podigle su i cijene zlata i srebra. Trenutna cijena zlata je 1395 dolara po unci što je 18,2% više od dna dosegnutog pred kraj 6. mjeseca ove godine. Tada je cijena bila 1180 dolara po unci. Cijena srebra je od tada porasla čak 32% i sada iznosi 24,10 dolara po unci.

Ove sedmice ponovno izlazi nekoliko podataka o stanju američke ekonomije koje će sigurno biti u fokusu investitora i koji će odrediti smjer kretanja kursa dolara u odnosu na ostale valute. Najvažniji podaci izlaze u četvrtak a radi se o rastu BDP-a u drugom kvartalu ove godine i o nezaposlenosti. Od važnih događaja za ostale valute treba izdvojiti sjutrašnji izlazak podatka o poslovnoj klimi u Njemačkoj te govor guvernera britanske centralne banke u srijedu.

Tačan raspored izlazaka svih najavljenih podataka možete pratiti u ekonomskom kalendaru na stranicama Admiral Marketsa kojeg možete pronaći ovdje.

Budući da euro već nedjeljama praktično bez predaha jača, za očekivati je barem privremni pad od nekoliko postotaka u odnosu na amerčki dolar idućih sedmica a ukoliko dođe do smanjenja opsega programa kupovine obveznica u 9. mjesecu taj privremni pad kursa EUR/USD bi mogao prerasti u jači dugorični trend.

Nakon naglog pada kursa NZD/USD moguće je da će doći do privremenog odbijanja do nivoa 0,7950-0,8000 što bi bio dobar nivo za prodati NZD u očekivanju daljeg pada kojeg želi i novozelandska centralna banka.

Za Bankar.me:

Josip Kokanović, mag.oec.
Analitičar
Admiral Markets

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *