Bafet ne puca iz "puške za slonove"

Dodajte komentar

Milijarder Voren Bafet već neko vrijeme nije pucao iz svoje “puške za slonove”, kako on inače zove trošenje više od milijarde dolara na kupovinu neke kompanije.

Iako je rekao svojim menadžerima da pomno prate pojavu nekog “manjeg ulova” velikih akvizicija nema već neko vrijeme.

Za Vol Strit Džornal menadžeri Bafetove kompanije Berkšir potvrdili su da je u 2013. bilo više malih akvizicija bez želje da objave tačan broj.

U nedostatku kvalitetnih velikih akvizicija čini se da se Bafet okreće malim kompanijama koje pridonose prihodima Berkšira, a i koje su dovele do toga da kompanija u ovom trenutku posjeduje 36 milijardi dolara spremnih za ulaganje. Naime, neto prinos novca u Berkširu rastao je u prvoj polovini 2013. godine oko 36 posto.

U telefonskom intervju za Vol Strit Džornal Bafet je najavio kako očekuje da se broj manjih akvizicija još poveća i postane učestaliji.

“Volim da moji menadžeri pronalaze mogućnosti za ulaganje”, izjavio je Bafet.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ipak, iako se tako čini, Bafet nije odustao od svog “lova na slonove”, kako je velike akvizicije nazvao 2011. godine. U junu je krenulo preuzimanje proizvođača kečapa H.J. Heinz CO. vrijedno 23,6 milijardi dolara u kojem bi Berkšir učestvovao s pola svote. Takođe energetski odsjek Berkšira najavio je u maju kako razmatra preuzimanje Nevada utility NV Energy Inc. za 5,6 milijardi dolara, prenosi b92.

Inače, Bafet zahvaljujući količini kapitala s kojim raspolaže sve češće dobija pozive i ponude za preuzimanja. Bankari s Volstrita i menadžeri privatnih fondova kažu kako često zovu Berkšir jer se 81 odsto operativnog kapitala te kompanije nalazi u gotovo svakoj grani industrije. Vlasnik Berkšira već je i prije najavio kako kompaniju namjerava da osnaži upravo kroz manje akvizicije, a članovi Uprave i menadžeri izjavili su kako ih Bafet podstiče na traženje manjih akvizicija, iako ih on sam ne traži, pišeVol Strit Džornal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *