Porasle SDI u Kini u ovoj godini

Dodajte komentar

Strane direktne investicije (SDI) u Kini porasle su u prvih sedam ovogodišnjih mjeseci za 7,09 odsto na godišnjem nivou.

Tako su podstakle optimizam oko kineske privrede među inostranim ulagačima, pokazali su zvanični podaci u Pekingu.

SDI, ne računajući finansijski sektor, u sedam mjeseci su, zaključno sa julom skočile na 71,4 milijarde dolara, navelo je kinesko Ministarstvo trgovine, a prenijela agencija Frans pres.

Samo u julu, investicije su skočile za 24,13 odsto na godišnjem nivou na 9,4 milijarde dolara, nakon rasta od 20,12 odsto iz juna, kada su SDI u Kini dostigle 14,4 milijarde. “Podaci pokazuju da su strani ulagači optimistični oko investicione klime u Kini, ali to ne znači obavezno da će SDI nastaviti snažno da rastu u narednih nekoliko mjeseci”, rekao je portparol ministarstva Šen Danjang.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ministarstvo navodi da su investicije iz EU i SAD relativno brzo rasle u prvih sedam mjeseci 2013. SDI iz EU su u datom periodu porasle za 16,72 odsto na 4,6 milijardi dolara, a iz SAD za 11,44 odsto na 2,2 milijarde. Investicije iz grupe deset azijskih zemalja i regiona, uključujcuhi Hong Kong, Tajvan, Japan i Singapur, porasle su za 7,74 odsto na 61,7 milijardi dolara.

Ministarstvo je takođe iznijelo podatke o kineskim ulaganjima u inostranstvu, koja su u sedam mjeseci zaključno sa julom porasla za 20 odsto na 50,6 milijardi. Investicije u SAD porasle su za čak 278 odsto na godišnjem nivou, dok su ulaganja u Japan smanjena za 11,5 odsto, prenosi b92.

Kineska privreda, druga po veličini u svijetu, napredovala je prošle godine za 7,8 odsto, što je njen najsporiji tempo u poslednjih 13 godina. Rast je usporio na 7,7 odsto u prvom i 7,5 odsto u drugom kvartalu 2013, ali najnoviji ekonomski podaci ukazuju na jačanje privrede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *