Napreduje oporavak Britanije

Dodajte komentar

Britanska ekonomija je u drugom kvartalu napredovala više nego što se očekivalo, pokazali su juče zvanični podaci u Londonu.

Bruto domaći proizvod (BDP) Britanije je u drugom tromjesečju napredovao za 0,7 odsto, u odnosu na prvobitnu procjenu od 0,6 odsto, saopštio je tamošnji Zavod za statistiku ONS, a prenijela agencija Frans pres.

Rast je evidentiran u svim sektorima ekonomije, uz male revizije naviše u prerađivačkom, građevinskom i uslužnom. BDP iz drugog kvartala više je nego udvostručen u odnosu na 0,3 odsto iz prva tri ovogodišnja mjeseca.

Na godišnjem nivou, privreda je napredovala za 1,5 odsto u drugom kvartalu, a ne 1,4 odsto, kako se prvobitno mislilo, navodi ONS.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Podaci potvrđuju da je britanska ekonomija na putu oporavka. Dug put je pred nama, ali privreda napreduje, a vlada je posvećena ekonomskom planu”, rekao je portparol britanskog Ministarstva finansija, prenosi b92.

Zavod je revidirao stopu rasta aktivnosti u građevinskom sektoru na 1,4 sa 0,9 odsto, a rast fabričke proizvodnje na 0,7 sa 0,4 odsto. Sve manji trgovinski deficit, koji je u drugom kvartalu pao na 3,2 sa 4,3 milijarde funti iz prethodna tri meseca, podstakao je izvoz do rekordnog nivoa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *