Posrće i norveška privreda

Dodajte komentar

Norveška, najveći proizvodjač nafte i gasa u Evropi bori se da podstakne tražnju u vrijeme kada se ostatak Evrope oporavlja od dugogodišnjih ekonomskih problema.

Najveća norveška banka DNB ASA navodi da će ta zemlja biti jedina od 15 evropskih zemalja, koje je analizirala, u kojoj ekonomski rast neće ubrzati iduće godine, navodi agencija Blumberg.

Najveći “teg” koji koči privredni rast su potrošači koji oklijevaju da troše, zbog sve većih dugova domaćinstava. Norveška, koja je bila sigurno utočište za vrijeme dužničkih problema u Evropi, ne uspijeva da održi korak sa oporavkom drugih razvijenih tržišta.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ta ekonomija, čija se vrijednost procjenjuje na 480 milijardi eura, porasla je za svega 0,2 odsto u drugom kvartalu, što je manje od trećine tempa kojeg su očekivali ekonomisti-učesnici u anketi Blumberga.

“Rast u 2013. mogao bi da podbaci u odnosu na očekivanja. Suviše je rano da se iznose procjene”, rekao je juče ministar finansija, Sigbjorn Jonsen.

“Da bi privredni rast Norveške napredovao, fiskalna potrošnja treba da se fokusira na investicije koje podstiču rast”, naveo je portparol norveške opozicione Konzervativne partije, Jan Tore Saner, navodeći da su prioriteti njegove stranke obrazovanje, istraživanje, infrastruktura i poreske olakšice.

DNB procenjuje da će privredni rast ove godine usporiti na dva sa 3,4 odsto iz 2012, a tempo rasta neće ubrzati do 2016, kada bi trebalo da dostigne 2,1 odsto, prenosi b92.

“Sporiji ekonomski rast dovešće do povećanja nezposlenosti i sporijeg rasta plata, dok su cijene nekretnina već u padu”, navode ekonomisti DNB, koji prognoziraju da će veći pad cijena stanova biti izbjegnut zbog stagnacije izgradnje.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *