Amerikanac kupio akcije SocGen Montenegro banke za 781.000€

Dodajte komentar

Na Montenegroberzi, proteklih dana, investitor iz Amerike Lars Bader kupio je ukupno nešto više od 4 % akcija Societe Generale Montenegro banke.

Za ove akcije bivše Podgoričke banke Bader je iskeširao ukupno 781 hiljadu eura, potvrđeno je juče „Vijestima“ na tržištu kapitala.

Bader je u srijedu, posredstvom brokersko—dilerske kuće Bull and Bear, kupio 1,15 odsto akcija banke iz porfelja fonda East Capital Holding za 227.206 eura, a u utorak oko 2,8 odsto akcija koje su bile u vlasništvu hrvatskoh investicionog fonda Aureus za 553,7 hiljada eura. Transakcije su tokom oba dana trgovine sklopljenje po prosječnoj cijeni od 203,59 eura.

Lars Bader, nekadašnji investicioni menadžer u QVT fondu, juče je za “Vijesti” izjavio “da su glavni razlozi njegove odluke dobro poslovanje banaka i reputacija grupacije Societe Generale.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Očekujem da će u budućnosti biti prostora za isplatu dividende ako se nastavi sa tako dobrim poslovanjem”, očekuje Bader.

Bull and Bear je trenutno jedna od najvećih domaćih brokeresko-dilerskih kuća sa oko 55 odsto tržišnog učešća i ukupnim prometom od preko 15 miliona eura.

“Tokom proteklih osam mjeseci uspjeli smo animirati brojne institucionalne američke investitore koji su investirali do sada više od pet miliona eura u kupovinu najkvalitetnijih hartija od vrednosti na tržištu. Tako je posredstvom Bull and Bear-a do sad investirano oko dva miliona eura u Crnogorski Telekom, po oko milion eura u Budvansku rivijeru, Societe General banku i Jugopetrol Kotor, kao i u ostale hartije u manjim iznosima”, otkrio je “Vijestima” broker i suvlasnik u ovoj brokerskoj kući Aleksandar Jovović.

Njihovo očekivanje za budućnost jeste da, paralelno sa jačanjem nivoa korporativne kulture i odnosa prema manjinskim akcionarima u velikim crnogorskim “akcionarskim društvima i ta cifra bude značajno veća”.

Jovović očekuje rast interesovanja američkih investitora za naše tržište kapitala i ističe da su “ubedjeni da će svaka aktivnost ili konkretan investicioni predlog Vlade u vezi sa poslovanjem akcionarskih društava, u većinskom vlasništvu države, rezultirati višestrukim rastom investicija iz SAD-a”.

“Treba imati u vidu da fondovi koji su klijenti Bull and Beara raspolažu sa po nekoliko milijardi dolara aktive i spremni su u svakom trenutku da investiraju u Crnu Goru u kvalitetne hartije od vrijednosti i kvalitetne projekte. Ovo posebno može doći do izražaja u kompanijama gdje je država većinski vlasnik, gde smatramo da bi uz malo truda bilo moguće naći strateške investitore, koji bi poslovanje ovih kompanija digli na veći nivo, što bi značilo da one postanu značajan izvor prihoda i za državu i za manjinske akcionare”, tvrdi Jovović. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *