Zašto se Slovenci sele u Austriju

Dodajte komentar

Sve više Slovenaca iz pogranične oblasti Koruške gradi kuće i stanuje u Austriji. Osnovni razlozi su mnogo jeftniji placevi i bolja infrastrukturta i blizina obdaništa i škola. Iseljavanje mladih porodica iz slovenačkog dijela Koruške u austrijski dio se nastavlja, piše mariborska Večer.

Slovenci se sele jer su u opštini Pliberk placevi jeftiniji. Zbog dotacija iz opštinskih fondova, prodaju se po cijeni od 15 eura za kvadrat, što je najeftinije u celoj austrijskoj pokrajini Koruška. Placevi koji nisu manji od nekoliko stotina kvadratnih metara, blizu škole, vrtića, sa svom mogućom infrastrukturom prodavali su se po cijeni nižoj od 20.000 eura, pa je 27 ponuđenih prosto planulo, a među kupcima bilo je i devet mladih porodica iz Sloveniije.

U međuvremenu se pojavila nova ponuda parcela za gradnju u Pliberku. Ciujena je naznatno porasla, pa je sad kvadratni metar 20 eura, ali se povećalo i interesovanje pa su sva 32 ponuđana placa već prodata, a među kupcima je opet dosta Slovenaca, čak 12.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U kratkoj anaketi koju je mariborski dnevnik Večer napravio sa svojim čitaocima sve više je ljudi koji namjeravaju da naprave kuću u Austriji, a ostanu da rade u Sloveniji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *