Rezultati Carlsberga slabi, Heinekena još slabiji

Dodajte komentar

Danski proizvođač piva Carlsberg zabilježio je u drugom tromjesečju nešto manju operativnu dobit i prihode zbog pada prodaje na evropskim tržištima, a Evropa je bila uteg i za poslovne rezultate holandskog Heinekena.

Carlsberg je tako u tromjesečju od aprila do juna zabilježio nešto nižu operativnu dobit (EBIT) prije obračuna posebnih stavki nego u istom razdoblju prošle godine, od 3,44 milijarde danskih kruna (393,23 milijuna funti). U odgovarajućem prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 3,47 milijarde kruna.Prodaja u istočnoj Evropi blago je pala u posmatranom razdoblju tromjesečju dok je u Aziji uvećana 10 posto.

Danski proizvođač piva potvrdio je finansijske smjernice za 2013. ali je snizio prognoze rasta za rusko tržište gdje sada očekuje pad prodaje od pet posto, naprema ranije prognoziranoj stagnaciji, zbog kontinuiranog prigušenog rasloženja potrošača.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U ovoj godini očekuju operativnu dobit od oko 10 milijardi kruna i pet do šest posto višu prilagođenu neto dobit, u odnosu na prošlogodišnjih 5,5 milijardi kruna.

Holandski Heineken, treći po veličini proizvođač piva u svijetu, izvijestio je danas da mu se dobit u prvoj polovini godine smanjila za 17 posto, na 639 miliona eura.

U holandskoj kompaniji ističu da je loše vrijeme prigušilo raspoloženje potrošača, a rast je usporio i na tržištima u nastajanju, prenosi portal Seebiz.

Izvršni direktor Jean Francois van Boxmeer rekao je da je prognoza slična i za drugu polovinu 2013.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *