Mank nije jedini zainteresovani za Bijelu

Dodajte komentar

Uoči nove septembarske priče o privatizaciji Jadranskog brodogradilišta Bijela i odluke vlade o raspisivanju novog tendera za prodaju većinskog državnog paketa akcija, priča da je „gotova stvar“ da Piter Mank kupi Brodogradilište, dobija i drugu stranu. Predsjednik Odbora direktora Jadranskog brodogradilišta u Bijeloj Stanko Zloković rekao je da su se pojavila dva moguća kupca većinskog državnog paketa akcija, javio je Radio Jadran, prenosi portal Rtcg.

Namjera je, kaže Zloković, da se Brodogradilište transformiše i vizija poslovodstva i inžinjerskog kadra je takva da u Boki, koja je budući centar elitnog turizma, bude Brodogradilište koje će se baviti remontom jahti, megajahti i bijele flote.

„Smatramo da potencijali koje imamo, gatovi i dokovi, obezbjeđuju uslove da se sa dobrim partnerom uđe u posao remonta ne trgovačke flote koje imamo danas, nego da se remontuje bijela flota, kruzeri, koji svakodnevno dolaze u Boku, pored kahti i megajahti. Za to imamo ozbiljnog interesovanja“, istakao je Zloković.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Porto Montenegro“ sa holandskom kompanijom „Damen“, koja ima 30-tak brodogradilišta, a u jednom istovremeno obavlja remont velikih brodova i jahti, sasvim je drugačiji koncept. On ne samo da se razlikuje od prvobitnog plana o izgradnji pogona za remont jahti u jednom dijelu obale, gdje je bio grit, već sada se zasniva na kompletnom prelasku na novu djelatnost, na odricanju od remonta velikih brodova. To bi značilo i veliko otpuštanje radnika.

„To je podrazumjevalo da naše kapacitete koji su impresivni svedemo na manje. To je moguće, ali desio bi se veliki obrt i mnoge bi porodice ostale bez posla. Imao bolje ideje i partnere. Imamo veliko interesovanje i država će vrlo brzo dobiti pismo o namjerama jedne ili dvije kompanije. Riječ je o jednoj velikoj evropskoj kompaniji koja je uslovila pregovore o tom poslu potpisom ugovora o tajnosti. Mi smo ga potpsiali, samo mi i Vlada imaće informacije u ovoj prvoj fazi pregovora, da bi oni bili uvjereni da će biti otvoren tender i da će ući sa svojom ponudom“, kaže Zloković.

On je potvrdio da je zaintesresovan i „Azmont Investment“, kompanija koja će za tri godine u Kumbor uložiti pola milijarde eura.

„Imao sam priliku da u dva tri navrata razgovaram sa Džejms Vilsonom, koji vodi projekat Kumbora. Oni smatraju da Brodogrdilište ima veliki potencijal i da može šira regija da se razvoja uz remont i turizam“, istakao je on.

O susretu sa Stankom Zlokovićem i obilasku Bijele govorio je i direktor projekta u Kumboru, Vilson. Za njega nema dileme oko budućeg koncepta razvoja Brodogradilišta, samo kaže, treba imati plan za narendih dest godina.

„Obišao sam Bijelu razgovarao sa predsjednikom Borda, siguran sam da je moguće da na jednom mjestu imate remont velikih brodova i jahti. U velikim destinacijma kao što su Južna Afrika, Kejptaun, koja je jedna od najposjećenijih destinacija u Africi, sa 22 miliona posjetilaca godišnje, veliki brodovi se farbaju i remontuju odmah pored hotela sa 4 i 5 zvjezdica. Tehnologija koju sada koriste u Bijeloj možda je malo zastarjela, ali uz modernu i nove savremene tehnologije to bi bio čist posao i sve bi bilo drugačije. Treba iskoristiti dolazak ovolikog broja kruzera i jahti u Boku Kotorsku. Rad na servisu jahti je kao rad u operacionoj Sali – moraju biti savršeni uslovi“, kaže Vilson.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *