Pravila za biznis sa Arapima

Dodajte komentar

Spremite se za sastanak sa najboljim pregovaračima na svetu. Arapi su rođeni trgovci i pregovaranje prvenstveno vide kao dobru zabavu. Nema sumnje da postoje prilično velike kulturne razlike, ali nijedna nije nepremostiva.

1. Islamski zakon reguliše svaki aspekt života, uključujući i arapsko poslovanje.

2. Arapi su spremni da vam vjeruju, ukoliko osjete da je povjerenje obostrano.

3. Vrednuju bliskost i druženje, zbog čega u početnim pregovorima nastoje da što bolje upoznaju svoje potencijalne partnere.

4. Pokloni se razmjenjuju ukoliko ste se upoznali na prethodnim sastancima – ne prepuštajte stvari slučaju već spremite poklon.

5. Buditi strpljivi. Dajte im vremena i ne pritiskajte ih kratkim rokovima za odgovor. Za mnoge su sastanci sa Arapima frustrirajući jer traju u nedogled i često počinju sa zakašnjenjima.

6. Poželjno je da im sve pisane materijale i dokumenta pored engleskog jezika prezentujete i na arapskom. Takođe prisustvo prevodioca je dobro došlo.

7. Ne vole ‘duge i mučne’ ugovore, to će samo da im izazove nepovjerenje. To ne znači da pri sastavljanju neće biti oprezni sa svim detaljima i aktima ugovora.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

8. Arapi su vizuelni tipovi zato koristite živopisne prezentacije sa što više animacija.

9. Rukovanje je podjednako važno kao i potpisivanje ugovora. Uvrijedićete ih ukoliko im preko advokata pošaljete ugovor, umjesto da lično sklopite posao.

10. Arapima je jako važna hijerarhija, zato je bitno da su u pregovore uključeni glavni rukovodioci.

11. Ne preporučuje se prisustvo žena u pregovaračkom timu, posebno ukoliko planirate posao sa Saudijcima – prema njihovoj kulturi žene su podređene muškarcima i teško će prihvatiti da budu ravnopravni sa njima.

12. Arapi poštuju članove svoje porodice, rođake, prijatelje i zemljake toliko da su spremni da prekinu svaki poslovni sastanak, ako neko od njih svrati ili pozove. Neka vas gužve u kancelarijiama ne iznenađuju, to je sasvim uobičajeno za arapski svijet.

13. Izbjegavajte prljave trikove u pregovaranju ili predlaganje istih. Arapi jako vode računa o svom društvenom imidžu i negativno će reagovati na takve insinuacije.

14. U svakodnevnom životu arapskih zemalja religija igra značajnu ulogu. Vjera im ne dozvoljava konzumaciju alkohola i svinjskog mesa, time ih ne nudite.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *