"Ne preskakati industrijalizaciju"

Dodajte komentar

Azijska razvojna banka (ADB) poručuje državama na tom kontinentu da nikako ne treba da preskaču proces industrijalizacije.

Azijske zemlje gladne privrednog rasta, koje su preskočile industijalizaciju i sa poljoprivrede skočile pravo u uslužni sektor, mogle bi da padnu u “zamku skromnih prihoda”, upozorila je ADB. Glavni ekonomista ADB Čangjong Ri naveo je da bi azijske privrede sa niskim primanjima trebalo da se usredsrede na prerađivački sektor, koji bi doveo do kvalitetnijeg uslužnog sektora i poljoprivredne proizvodnje, prenosi agencija Frans pres. 

“Lavovski dio azijskih ekonomija sa poljoprivrede prelazi direktno na usluge, preskačući industrijalizaciju. Ako pogledamo u prošlost, vidjećemo da nijedna zemlja nije postigla visok nivo prihoda, a da nije značajno odmakla u industrijalizaciji”, rekao je Ri novinarima u Singapuru.

Ekonomista navodi da je studija ADB koja obuhvata 100 zemalja pokazala da u privredama koje imaju nacionalni dohodak po glavi stanovnika iznad 15.000 dolara, industrija učestvuje sa najmanje 18 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) i zaposlenosti na duži rok.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ono što smo otkrili je da ćete, ako ne dostignete tu granicu od 18 odsto, imati poteškoća da se izvučete iz zamke osrednjih prihoda”, rekao je Ri.

ADB ističe Filipine, Indiju, Šri Lanku i Pakistan kao primjere azijskih zemalja koje su preskočile indutrijalizaciju i sa poljoprivrede prešle na usluge. Uslužni sektori tih zemalja ne mogu biti dovoljno uspješni zbog nedostatka odgovarajućeg prerađivačkog sektora, smatra ekonomista, prenosi b92.

Studija je pokazala da poljoprivredni sektor čini samo 10,9 odsto ukupnog BDP-a 45 zemalja i teritorija od centralne Azije do pacifičkih ostrva, ne računajući Japan, uprkos tome što taj sektor zapošljava 42,8 odsto radnika u regionu.

ADB je prošlog mjeseca snizila prognozu privrednog rasta Azije na 6,3 sa 6,6 odsto, zbog, kako navodi, ekonomskog usporavanja u Kini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *