Haos zbog greške Goldman Saksa

Dodajte komentar

Greška u programiranju u američkoj investicionoj banci Goldman Saks dovela je jutros do neplanirane ponude akcija te kompanije na američkoj berzi.

Ova greška uzdrmala je tržišta i umanjila povjerenje u elektronsko trgovanje harijama od vrijednosti, piše njujorški Blumberg.

Interni sistem, koji Goldman Saks koristi kao vid pomoći za procjenu tržišne tražnje, greškom je formirao ponudu sa netačnim cjenovnim limitima i poslao je berzama, naveo je izvor upoznat sa situacijom, a koji je želio da ostane anoniman zbog osjetljivosti teme.

Izvor je dodao da će obim gubitaka zavisiti od toga koliki dio trgovanja je otkazan, budući da je deo transakcija već proglašen nevažećim.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Nezgoda u Goldman Saksu dolazi oko godinu dana nakon što su kompjuterskom greškom na berzama ponuđene dionice grupacije Najt kapital (Knight Capital), što je tu firmu gotovo izbacilo iz poslovanja.

Greška u Goldmanu daće vjetar u leđa kritičarima strukture američkog elektronskog tržišta, četiri mjeseca nakon što je berza u Čikagu bila zatvorena tri i po sata zbog kvara kompjutera.

“Nažalost, ovo je bila greška, a greška u finansijskom svetu može biti greška od milion dolara”, rekao je menadžer kompanije Hantington asets iz Sinsinatija Čip Hendon, prenosi b92.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *