I najplaćenije žene zarađuju manje od muškaraca

Dodajte komentar

Među pet najplaćenijih rukovodilaca u svakoj od 500 kompanija koje učestvuju u indeksu S&P 500, osam odsto, odnosno njih 198, su bile žene u 2012. i one su u prosjeku zaradile 5,3 miliona dolara, što je 18 odsto manje u odnosu na najplaćenije muškarce, pokazuju podaci Bloomberga.

Četiri decenije nakon što su žene u većem broju počele da zauzimaju vodeće pozicije, samo mali broj njih pripada grupi koja najviše zarađuje.

Čak i sa istom fakultetskom diplomom žene obično imaju manje početne plate od muškaraca, a neke od njih ni kasnije tokom karijere ne uspevaju da ih sustignu.

Žene na vodećim pozicijama navode da su manje zahtijevne od muškaraca kada se radi o plati, dijelom iz straha da ne dobiju etiketu pretjerano agresivnih i samoživih.

Na vrhu liste najplaćenijih direktorki preduzeća koja su učestvovala u indeksu S&P 500 prošle godine, nalazi se finansijski direktor kompanije “Oracle”, Safra Katz, sa 51,7 miliona dolara, a slijedi je Marissa Mayer iz Yahoo-a sa 36,6 miliona dolara.

“Žene često započinju karijere sa manjom platom od muškaraca, a ta razlika se često nikada ne izjednači. Pored toga, one se češće mire sa onim što im je ponuđeno”, navodi operativna direktorka Facebooka Sheryl Sandberg.

Žene na vodećim pozicijama posebno kaskaju za svojim muškim kolegama u određenim oblastima. Recimo, izvršna direktorka firme “Campbell Soup”, Denise Morisson, koja prozivodi gotove supe, primila je prošle godine 8,76 miliona dolara, 24 odsto manje u odnosu na prosječnu zaradu direktora u preduzećima koja se bave prozivodnjom hrane, pića i cigareta.

Mnogi faktori utiču na nivo plate, uključujući radne rezultate, godine i iskustvo, prenosi Bizlife.

Žene koje u Americi rade puno radno vrijeme zaradile su 2011. godine 77 centi na svaki dolar koji su zaradili muškarci, pokazuju podaci statističkog biroa SAD, dok su žene na najvišim stepenicima korporativne ljestvice zarađivale 82 centa na svaki dolar njihovih kolega.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *