Mogli su da raskinu s Deripaskom bez centa

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore mogla je da raskine ugovor o poravnanju sa CEAC-om i ruskom En plus grupom zbog tri neplaćena računa za struju za Kombinat aluminijuma, a to nije učinila skoro dvije godine od “pokretanja postupka raskida”.

To su potvrdili reagujući na poruku ruskog tajkuna Olega Deripaske da će tražiti odštetu od milijardu, jer smatra da je Vlada falsifikovala finansijske izvještaje KAP-a prilikom njegove prodaje i da nije poštovala ugovor o poravnanju.

“Vlada Crne Gore u vezi sa KAP-om nije preduzela nijedan potez koji nije bio u skladu sa važećom domaćom i međunarodnom legislativom u ovoj oblasti, uz poštovanje odredbi ugovora o poravnanju”, zvanično je saopšteno iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Oni su naglasili da su upravo problemi sa CEAC-om i En plus grupom nastali zbog tri neplaćena računa za struju, što je i jedan od uslova definisanih u ugovoru za raskid.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Vlada je, u skladu sa tim, u novembru 2011. godine pokrenula postupak za raskid ugovora. Ali, kao što je javnosti poznato, CEAC i En plus grupa su odbili da po tom osnovu ustupe akcije Vladi”, navode u reakciji izvršne vlasti na čijem čelu je Milo Đukanović.

Ugovorom o poravnanju Vlada je dogovorila uslove upravljanja KAP-om i podjelu većinskog vlasništva sa CEAC-om, nakon što je njen ruski partner prijetio arbitražom od 300 miliona eura protiv Crne Gore.

I tada su kao razlog naveli “falsifikovane finansijske izvještaje”, što je iz izvršne vlasti negirano, ali su pristali na ugovor o poravnanju. Na osnovu tog dokumenta, poreski obveznici Crne Gore vraćaju kredite KAP-a od oko 137 miliona eura sa kamatama, a platili su i subvencije za struju od oko 60 miliona.

Vlada je, istakli su iz Biroa, ispunila sve svoje obaveze iz ugovora o poravnanju, “kako one koje se tiču subvencija za električnu energiju, tako i one koje se odnose na kredite po osnovu državnih garancija”. Iz Vladinog Biroa su saopštili da je proces uvođenja stečaja u Kombinat sproveden uz poštovanje Zakona o stečaju.

“Tvrdnju da je Vlada, prije osam godina, falsifikovala finansijske izvještaje Kombinata prilikom njegove prodaje najbolje demantuje proces privatizacije koji je bio transparentan. Sproveden je saglasno zakonima Crne Gore i u skladu sa strategijom o privatizaciji KAP-a, o kojoj je vođena javna rasprava”, istaknuto je iz izvršne vlasti.

Iz Vlade su se juče opet “pravdali” dosadašnjem ruskom partneru da Skupština Crne Gore nije dozvolila raskid sa Deripaskom, prema kojem bi mu se isplatilo 40 miliona ili 51 milion (ako je u ramata) da svojih 29,4 odsto akcija u KAP-u vrati državi.

“Još jednom podsjećamo da je plan restrukturiranja Kombinata aluminijuma, koji je Vlada predložila parlamentu, a koji nije dobio zeleno svjetlo u najvećem zakonodavnom organu, značio, osim jasne vlasničke strukture gdje bi Vlada Crne Gore bila vlasnik preko 60 odsto akcija, i sporazumni raskid ugovora sa CEAC-om i En plus grupom. Preduprijedili bi i ovakve situacije. Taj plan nije dobio podršku u parlamentu”, naglasili su iz Vladinog Biroa.

Iz Đukanovićeve Vlade su taj dogovor sa Rusima objašnjavali da sa 40 miliona eura mijenjaju 120 miliona eura duga KAP-a CEAC-u i En plus grupi.

Prethodno nije utvrđeno radi li se o stvarnim ili fiktivnim dugovanjima, s obzirom na to da je vlasnik KAP-a uzimao pozajmice od povezanih firmi. Parlament je zabranio da građani Crne Gore Deripaski plaćaju i desetine miliona eura da ode iz KAP-a, čiji su dugovi od privatizacije do sada premašili 386 miliona eura.

Opozicija i manja članica vlasti – SDP su se izjasnili da ne podržavaju da se isplati naknada Deripaski. Posljednim skupštinskim zaključcima, koje su usvojili SNP i Đukanovićev DPS, predviđeno je da se sa CEAC-om raskine bez naknade.

Đukanović je nakon toga poslao dopis Skupštini kojim je obavijestio da neće poštovati zaključke, već da će sprovoditi rješenje Vlade koje je “najbolja opcija”, a to je podrazumijevalo da CEAC dobije 40 ili 51 milion.

Nakon što je of šor firma CEAC, registrovana na Kipru, odbila da plati struju koju je KAP krao iz evropskog sistema, Đukanovićeva Vlada je tražila uvođenje stečaja kompaniji. Ruski vlasnik je ostao u vlasničkoj strukturi KAP-a.

Tužilaštvo da reaguje, tužba državu gura u dužničko ropstvo

Tužba koju sprema ruska En plus grupa, u iznosu od milijardu eura, zabrinula bi i mnogo ekonomski bogatije države, a ne Crnu Goru koju to može odvesti u dužničko ropstvo, ocijenili su iz Pozitivne Crne Gore.

Član Predsjedništva Pozitivne, Goran Đurović pozvao je da državno tužilaštvo hitno reaguje da bi se utvrdilo da li su istiniti navodi o falsifikovanju finansijskih iskaza i utvrdila odgovornost za moguće štetne posljedice po sve građane Crne Gore.

“Tek sada dobijamo uvid u razmjere ovog više nego sumnjivog procesa privatizacije. Krivicu za ovakvo stanje svakako dijele i vlast i strateški partner”, saopštio je Đurović.

On je ukazao na alarmantnu situaciju u kojoj u rješavanje problema moraju biti uključene sve državne strukture, partije i kompetentni pojedinci da se ne bi ostvario najgori mogući scenario – da država bude gubitnik u sudskom procesu.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *