Radnici opet blokirali kapiju KAP-a

Dodajte komentar

Nezadovoljni radnici KAP-a i jutros su blokirali kapiju fabrike, zahtijevajući da im se u uz to što će otići u penziju dodijele i odgovarajuće otpremnine.

Nezadovoljni radnici sprečavaju kamione natovarene metalom da napuste krug fabruke. Radnici su poručili da će istrajati u svojim zahtjevima.

Radio Antena M prenosi kako je predstavnik radnika Radovan Tošković kazao da će danas ispred fabrike ostati do 14 sati.

„Iz razloga što nijesu udovoljili našim zahtjevima. Svi su iz KAP-a uzeli nešto, a mi ništa, tako da se nećemo pomiriti sa tim”, poručio je Tošković

Naime, izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju više od 400 radnika KAP-a steklo je uslov za odlazak u penziju. Za njih 166 ugovor je već prekinut, dok je za ostale uslov uplata oko dva  miliona eura beneficija.

Stečajni upravnik Veselin Perišić ranije je kazao da radnici ne mogu da očekuju isplatu, jer je fabrika u teškom stanju, te da su oni koji idu u penziju u mnogo boljoj poziciji od onih koji ostaju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dožić: Blokadom će ugasiti KAP

Šef menadžerskog tima u KAP-u Nebojša Dožić rekao je da će fabrika prestati da radi, ako usljed protesta radnika spriječi odvoženje aluminijuma iz KAP-a

Nakon jučerašnjeg sastanka sa radnicima koji su blokirali ulaz u KAP, Dožić je rekao da obustavljanje odvoza dnevnih sirovina može dovesti do prestanka rada kompanije.

“Moramo paziti na interese svih radnika KAP-a, ne samo ovih koji bi trebalo da pođu u prijevremenu penziju. Ukoliko ne bude izvoženja metala, KAP staje sa radom. Zalihe sirovina su na dnevnoj bazi i ako se spriječi odvoz metala Kombinat staje sa radom”, istako je Dožić za Dnevne novine.

Inače, oko 400 radnika, nakon jučerašnjeg četvorosatnog protesta, najavili su da će danas do 14 sati opet blokirati kapiju, te da će, ako ne dođe do dogovora sa menadžmentom i Vladom, radikalizovati proteste tako što neće dozvoliti odvoženje metala iz KAP-a.

“Na ovaj vid protesta smo se odlučili jer nadležni iz KAP-a i Vlade nijesu udovoljili našim zahtjevima – da odrede i dodjele visinu sredstava socijalnog programa, otpremnine, stambena sredstva i ostala primanja za radnike koji odlaze u prijevremenu penziju, kao što su isto odredili prethodnim radnicima”, rekao je predstavnik pregovaračkog tima nezadovoljnih radnika Radovan Tošković.

Član pregovaračkog tima Nikola Raković je objasnio da zaposleni protestom ne žele da “ugase” KAP, već da neće da dozvole da se manipuliše njima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *