Nova aukcija državnih zapisa

Dodajte komentar

Aukcija 91-dnevnih državnih zapisa, vrijednih četiri miliona eura, četvrta ovogodišnja, biće održana danas.

Iz Centralne banke saopštili su da se ponude mogu dostavljati do 12 sati.

– Samo kovertirane ponude, donijete i stavljene u posebnu kutiju, koja se nalazi u holu zgrade CBCG, biće obrađene u postupku aukcije –  kazali su iz Centralne banke, koja vodi aukciju u ime Vlade.

Rok dospijeća zapisa, koji će biti emitovani u srijedu, je 91 dan, odnosno 13. novembar ove godine. Iznos zapisa koji dospijevaju je 2,4 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ukupno deset aukcija  

Ove godine održano je sedam aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana i tri sa rokom dospijeća od 91 dan.

Na prvoj aukciji državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana 25. februara prodati su svi zapisi, vrijedni 43,5 miliona eura po prosječnoj stopi prinosa od 3,81 odsto.

Na drugoj koja je održana krajem marta takođe su prodati svi ponuđeni zapisi, vrijedni šest miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,29 odsto.

I treća aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana, početkom aprila, je bila uspješna. Prodati su svi ponuđeni zapisi, vrijedni pet miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,4 odsto.

Na četvrtoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi za oko 5,82 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,32 odsto. Ukupan iznos emisije bio je sedam miliona eura.

Na petoj su prodati svi ponuđeni državni zapisi sa rokom dospijeća od 182 dana, vrijedni šest miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,65 odsto.

Ukupan iznos šeste emisije bio je sedam miliona eura, a prodati su državni zapisi za oko 5,79 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,78 odsto.

Na sedmoj ovogodišnjoj aukciji krajem juna prodati su državni zapisi za oko 16,3 miliona eura, po prosječnoj stopi prinosa od 3,58 odsto. Ukupan iznos emisije bio je 17 miliona eura.

Početkom marta bila je uspješna i prva aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 91 dan, vrijednih osam miliona eura. Svi ponuđeni zapisi su prodati po prosječnoj stopi prinosa od 3,23 odsto.

Na drugoj ovogodišnjoj aukciji državnih zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan, sredinom maja, prodato ih je za oko 2,4 miliona eura po prosječnoj stopi prinosa od 3,55 odsto. Ukupan iznos emisije bio je tri miliona eura.

Na trećoj aukciji državnih zapisa sa rokom dospjeća od 91 dan početkom juna prodato ih je za 8,5 miliona eura po prosječnoj stopi prinosa od 3,34 odsto. Ukupan iznos emisije bio je devet miliona eura.

U prošloj godini održano je 11 aukcija državnih zapisa sa rokom dospijeća od 182 dana. Održane su i dvije aukcije zapisa sa rokom dospijeća od 91 dan.

Kratkoročne hartije od vrijednosti

Državni zapisi su diskontovane kratkoročne hartije od vrijednosti, koje Centralna banka prodaje u ime Ministarstva finansija, u cilju održavanja tekuće likvidnosti budžeta. Zapisi se prodaju kao diskontovane hartije, metodom aukcije, po cijeni nižoj od nominalne vrijednosti, dok se otplaćuju po nominali na dan dospijeća. Razlika između nominalne vrijednosti i kupovne cijene predstavlja zarađenu kamatu na investiciji.

Ministarstvo finansija obavezno je da na dan dospijeća isplati obaveze po emitovanim državnim zapisima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *