Obama: Više kandidata za novog šefa Feda, odluka na jesen

Dodajte komentar

Američki predsjednik Barak Obama izjavio je da će za budućeg šefa Uprave federalnih rezervi (Fed), imenovati nekog iz „niza izvanrednih kandidata“ i dodao da će na jesen donijeti odluku ko će na tom mjestu naslijediti Bena Bernakija, kome 31. januara ističe mandat.

Među „tim izvanrednim kandidatima“, Obama je, na konferenciji za štampu u Bijeloj kući, naveo potpredsjednicu Feda Dženet Jelen i bivšeg direktora Nacionalnog ekonomskog savjeta Lorensa Samersa. On je prošle nedjelje pomenuo i bivšeg potpredsjednika Fed-a Donalda Kona.

„To će definitivno biti jedna od najznačajnijih ekonomskih odluka koje ću donijeti do kraja svog predsjedničkog mandata“, istakao je Obama.

Predsjednik SAD je tako izbjegao da unaprijed da prednost bilo kojem kandidatu, naglasivši da je potrebno da se budući šef Feda izbori sa inflacijom i radi na smanjenju nezaposlenosti i očuvanju monetarne politike i zdravlja dolara, prenosi agencija Blumberg.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Teško je reći ko od spomenuta tri kandidata ima bolju reputaciju od drugih u oblasti borbe sa inflacijom“, naveo je glavni ekonomista firme Rajston ICAP LLC iz Nju Džerzija Lu Krandal.

„Od njih troje, Jelen je vjerovatno najviše fokusirana na problem nezaposlenosti, dok Samers i Kon vjerovatno imaju više iskustva sa problemima u oblasti finansija“, dodao je on.

Obama je prošle nedjelje branio Samersa od kritika da nije dobro obavljao svoj posao, što su mnogi protumačili kao favorizovanje tog kandidata, ali je predsjednik potom negirao.

Predsjednik SAD je rekao da smatra da je Samers nepravedno kritikovan, uporedivši ga sa savjetnicom za državnu bezbjednost Suzan Rajs, koju nije nominovao za državnog sekretara nakon kritika u javnosti zbog njenih komentara nakon napada na američki konzulat u Bengaziju prošlog septembra. Obama je za šefa diplomatije potom izabrao bivšeg senatora iz Masačusetsa Džona Kerija, a Rajsovu je premjestio na poziciju za koju nije potrebno odobrenje Senata.  (capital.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *