Bank Austria: Neto dobit pala 12%

Dodajte komentar

Bank Austria, austrijska podružnica italijanskog UniCredita, zabilježila je u prvoj polovini godine pad neto dobiti za 12 posto, a povećala je i otpis zajmova, dajući time na znanje da je razdoblje uzleta na tržištima u regiji srednje i istočne Evrope (CEE) završilo.

Bančina polugodišnja neto dobit iznosila je 566 miliona eura. Na njezino smanjenje za nešto više od 100 miliona eura uticale su ponajviše kazne te oporezivanje finansijskih transakcija u Mađarskoj, saopštila je danas ta banka.

Istovremeno, operativna je dobit banke povećana 5,5 posto, na 1,6 milijardi eura zahvaljujući većem plasmanu kredita, rastu prihoda od naknada i taksi, te kontroli troškova.

Neto otpisi kredita i rezervacije za jamstva i preuzete obaveze u tome su razdoblju uvećani 41,5 posto, na 688 miliona, uz rast od 31 posto u Austriji te 44 posto u regiji srednje i istočne Evrope, na čelu s Ukrajinom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Razlog većih rezervacija u srednjoj i istočnoj Evropi privredna su kretanja, budući da oporavak ne napreduje tako brzo kao što smo se nadali, a takođe proizlazi i iz našeg konzervativnog upravljanja rizicima, jer smo poboljšali odnos pokrića loših kredita u nekoliko zemalja”, navela je Bank Austria u saopštenju.

Ipak, dodaje i da se u srednjoj i istočnoj Evropi još može očekivati brži rast nego u zapadnoj Evropi, te da je industrija u toj regiji nedavno zabilježila znakove poboljšanja.

“No, razdoblje do 2008. bio je jedinstveno u pogledu rasta i taj obrazac neće se ponoviti. Umjesto toga, CEE regija se privikava na sporiji rast njezinih trgovinskih partnera, a to definiše nove norme”, dodaje se u saopštenju.

Ta napomena Bank Austria ukazuje da tržišta u nastajanju u regiji srednje i istočne Evrope više nisu lokomotiva globalne ekonomije.

“Sadašnji trenutak diktiraju profitabilnost i efikasnost. Moramo stalno testirati naš model usluga korisnicima u smislu da li ispunjava ili ne očekivanja kupaca. Što se tiče upravljanja rizicima, želimo biti razboriti, no pritom ne želimo propustite poslovne prilike”, rekao je čelnik za CEE regiju Gianni Franco Papa.

UniCredit je u utorak izvijestio o više nego dvostruko većoj neto dobiti u drugom tromjesečju od 361 milion eura, prenosi portal Poslovni informator.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *