Stolar dobio bespovratne pare iz EU

Dodajte komentar

Doći do bespovratnih sredstava iz Evropske unije nije jednostavno, ali je moguće, piše Poslovni. hr.

To je uspjelo Stolariji Kranjčec iz hrvatskog mesta Ludbreg, čiji su se zaposleni uspjeli probiti kroz nerazumljiv evropski birokratski jezik i na račun kompanije im je uplaćeno oko 105.000 eura.

Tomislava Sardelić koja vodi poslovanje Stolarije kaže da su se javili na konkurs za jačanje konkurentnosti u okviru IPA programa.

“Uslovi su bili rigorozni i bilo je zaista komplikovano sve ispoštovati, ali uspjeli smo. Prijavili smo se pod programom Više prirode manje energije u proizvodnji i na taj način smo htjeli povećati energetsku efikasnost svoje fabrike a smanjiti količinu PVC otpada”, kaže Sardelićeva.

Na konkurs se javilo 1.000 preduzetnika, no odabrano je tek njih 49 prihvatljivih za finansiranje. Projekti su uskupno vrijedni oko osam miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Projekt Stolarije Kranjčec vrijedan je 148.000 eura, od čega Evropska unija sufinansira 70 posto, odnosno oko 105.000 eura. A kako će o izvršenju morati slati mjesečni i kvartalni finansijski izvještaj, u kompaniji su osnovali radnu grupu koja će se time baviti. I sav rad na ovom projektu odradili su sami.

“Nešto nam je pomagala moja kolegica s faksa, ali u principu je nas šest iz radne grupe odradilo sav posao” – kazala je Sardelić, jedan od 13 zaposlenih nekad male porodične firme, a danas respektabilne male kompanije.

Vlasnik Tomo Kranjčec kaže da su krizu osjetili, ali ih nije pogodila.

“Radimo samo za poznatog kupca i cijelo vrijeme imamo posla. Izvozimo za švedsko, slovensko i srpsko tržište, a pregovaramo i sa Austrijancima” – kazao je Tomo Kranjčec, koji vjeruje da su ispred hrvatskih preduzetnika ipak bolja vremena.

“Vjerujem da bi ulazak u Evropsku uniju na naše tržište mogao dovesti više reda, pogotovo u aspektu naplate” – zaključio je vlasnik Stolarije Kranjčec.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *