Državne firme u minusu oko 30 miliona

Dodajte komentar

Ukupan gubitak 17 državnih firmi u prošloj godini iznosio je oko 30 miliona eura, dok je na drugoj strani 14 kompanija ostvarilo profit u ukupnom iznosu od oko 7,7 miliona eura, navodi se u Biltenu Ministarstva finansija. Ta preduzeća imaju ukupno 8.991 zaposlenih.

Prošlu godinu u minusu je završilo 17 državnih predueća, od kojih je najveći dug imala Željeznička infrastra – 7.393.477 eura. Dok su najuspješnija kompanija “Plantaže” sa profitom od 3.214.376 eura.

Analizi poslovanja pravnih lica, akcionarskih društava i društava sa ograničenom odgovornošću u kojima država ima većinsko učešće u vlasništvu, navodi se da su u ukupni troškovi poslovanja 31 preduzeća i ustanova u 2012. iznosili su 358,36 miliona eura, od čega se trećina odnosi na zarade.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

U tih 30 državnih preduzeća zaposleno je ukupno 8.991, a za njihove plate je država u prošloj godini izdvojila 115,47 miliona eura, navodi se u Biltenu Ministarstva finansija.

firme koje su 2012. završile u minusu

Vlada Crne Gore je prije više od godinu usvojila Informaciju o utvrđivanju najvišeg iznosa zarada rukovodećim licima u javnim ustanovama i preduzećima u kojima država ima većinsko vlasništvo.

Zaključcima je utvrđen najviši iznos zarade za rukovodioce do tri prosječne plate u državi, a zaposlenima koji su u rangu nižem od izvršnog direktora do dvije i po prosječne zarade.

„Analizom podataka koje su preduzeća dostavila Ministarstvu finansija utvrđeno je da pomenute Zaključke Vlade nijesu ispoštovala sva preduzeća, da je kod većine izvršeno ograničenje zarada samo za izvršne direktore, dok se zarade ostalih
članova menadžmenta nijesu mijenjale, kao i da su zarade rukovodećih kadrova i dalje značajno visoke u odnosu na prosječnu zaradu u državi“, navodi se u Analizi Ministarstva finansija.

firme sa profitom

Podsjećaju i da je odlukom Skupštine iz maja predviđeno da državna preduzeća do 15. juna promijene opšta akta o utvrđivanju zarada rukovodećim licima i zaposlenima, te da izvrše racionalizaciju svih diskrecionih rashoda i da višak.

“Takođe, predstavnici Vlade u upravljačkim tijelima u pravnim licima, akcionarskim društvima i društvima sa ograničenom odgovornošću u kojima država ima većinsko učešće u vlasništvu su zaduženi da pripreme analizu stanja u ovim preduzećima, u pogledu broja zaposlenih, visine zarada i materijalnih troškova, kao osnov za sprovođenje dalje racionalizacije”, navodi se u dokumentu Ministarstva finansija.

broj zaposlenih

Bilten Ministarstva/rtcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *