Bill Gates: Poslodavci fokusirajte se na vještine kandidata, ne na diplome

Dodajte komentar

Fondacija Billa Gatesa ohrabruje poslodavce da pređu na izbor kandidata na osnovu vještina, umjesto dosadašnje selekcije koja se vršila na osnovu obrazovanja.

Stručna sprema kao glavni faktor pri zapošljavanju automatski odbacuje ljude koji posjeduju vještine, ali ne i diplome. Na kraju krajeva dosadašnji princip nije od pomoći ni poslodavcu, ni radnoj snazi, ali ni privredi, ističe se na blogu Fondacije. Naime, uprkos visokoj stopi nezaposlenosti u Americi oko tri miliona radnih mjesta je upražnjeno jer kandidati koji su se prijavili ne odgovaraju svim postavljenim uslovima, pokazalo je istraživanje Aspen instituta.

Gates fondacija u saradnji sa organizacijom Innovate+Educate radi na stvaranju programa koji će biti alternativa tradicionalnom obrazovanju. U saradnji sa programom poslodavci dobijaju mogućnost razvijanja akreditovanog programa neophodnih vještina. Zainteresovani kandidati jednostavno mogu da urade test kako bi provjerili nivo određenih vještina i sposobnosti i obuče se kako bi popravili one koja su im ’slaba tačka’.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Organizacija Innovate+Educate ističe da se zapošljavanje na osnovu vještina pokazalo kao mnogo brže i efikasnije u odnosu na tradicinalne metode. Ovim kandidatima neophodna je kraća obuka, a i vjerovatnoća da će dati otkaz je manja.

„Nadamo se da će ovaj metod svim kandidatima omogućiti jednake šanse da dođu do posla, bez obzira na prethodno obrazovanje i radno iskustvo“, ističe vođa projekta Angela Kobb, prenosi Bizlife.

Poznato je da osnivač Microsofta Bill Gates nije završio fakultet, pa ne čudi što je pristalica ovakvog pristupa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *