EPCG zatražila 45,2 miliona od KAP-a na dan kada je povučen rebalans

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore prijavila je podgoričkom Privrednom sudu da joj Kombinat aluminijuma duguje 45,14 miliona eura, koliko traži da naplati iz stečajne mase KAP-a, saznaju “Vijesti” iz nekoliko izvora.

To potraživanje, prema nezvaničnim informacijama, biće dovoljno da predstavnik EPCG, uz državu i ruskog partnera CEAC Holdings limiteda, u vlasništvu Olega Deripaske, izbori tokom narednog mjeseca mjesto u Odboru povjerilaca KAP-a.

Oni bi, uz stečajnog upravnika, donosili odluke o vođenju stečaja.

Zahtjev EPCG za prijavu potraživanja, prema informacijama “Vijesti”, zaveden je u sudu u četvrtak. Tada je i Vlada Mila Đukanovića povukla predlog rebalansa budžeta iz skupštinske procedure, jer nije imala podršku većine u Skupštini Crne Gore da poreski dug EPCG poravna sa dugovanjem KAP-a za struju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Tim predlogom izmjena budžeta se pominje 61 milion eura. Od toga bi najveći iznos duga EPCG i KAP-a bio poravnan na štetu državnog budžeta, kao i ostatak koji se odnosi na prebijanje sa CGES-om i Rudnikom uglja. U vladajućoj koaliciji nemaju dogovor o tome, jer se SDP protivi poravnanju tog duga na štetu poreskih obveznika, kao i opozicija, a nove izmjene budžeta će Vlada predložiti do sredine septembra.

Predstavnici EPCG su, pored izvoda iz poslovnih knjiga, dostavili sudu četiri sudske presude koje opravdavaju potraživanje. Među njima je i jedna pravosnažna sudska presuda.

KAP u stečaju, prema predlogu, dužan je Elektroprivredi 44,92 miliona eura za isporučenu električnu energiju. Pored toga, Elektroprivreda potražuje od KAP-a još nekoliko manjih iznosa, a drugo glavno potraživanje odnosi se na stariji dug od 549.703 eura, potvrđen sudskom presudom.

U prvom redu za isplatu iz stečajne mase KAP-a su radnici i potraživanja po sudskim presudama, potom se vraća dug za poreze i doprinose, a u trećem isplatnom redu su ostali kojima kompanija duguje.

Osim EPCG, država od KAP-a potražuje 137 miliona eura (sa kamatama) samo po osnovu kredita koji se vraćaju iz državne kase, a CEAC je najavio da će prijaviti navodni dug od 91 milion. Većinski vlasnik EPCG je država i na čelu Odbora direktora je Srđan Kovačević, a menadžment je u rukama italijanskog A2A. Odbor je 10 puta uzalud tražio od menadžmenta, na čijem čelu je Enriko Malerba, da nađe naćin da naplati dug KAP-a.

Kombinat aluminijuma, koji duguje preko 386 miliona eura, u stečaju je od 8. jula, nakon neuspješne sedmogodišnje privatizacije.

Iz menadžmenta KAP-a najavili su da će podnijeti do polovine septembra plan reorganizacije te kompanije, ali Privredni sud će o tome donijeti konačnu odluku. (vijesti.me)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *