Cigarete ponovo skuplje

Dodajte komentar

Veće akcize za duvanske proizvode, koje je parlamentu usvojio u utorak, mogle bi uticati na rast cijena cigareta od sedam do 12 centi po paklici, pokazuju analize i procjene Ministarstva finansija.

Da li će, kada i za koliko cijene cigareta poskupiti zavisi od poslovne politike duvanskih kompanija koje prodaju brendove na domaćem tržištu i koje za sada ne žele da otkrivaju svoju cjenovnu politiku.

Iz Ministarstva finansija su Vijestima saopštili da su posljednjom promjenom propisa „jeftiniji brendovi opterećeni više, a skuplji manje”.

To znači da bi, ako bi došlo do povećanja cijena, veće poskupljenje bilo kod jeftinijih brendova.

Ukoliko do poskupljenja duvanskih proizvoda dođe, uz navedene procjene iz Vlade, treba računati i na moguće cjenovno “zaokruživanje” tako da na kraju, zavisno od poslovne politike proizvođača i trgovaca, cijene cigareta mogu poskupiti pet, deset ili moguće čak 15 centi po paklici.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Akciza je pojedinačno najveća dažbina u strukturi maloprodajne cijene cigarete.

Skupština je izmijenjenim Zakonom o akcizama povećala tu dažbinu sa 30 na 35 centi po paklici ili sa 15 na 17,5 eura za hiljadu komada.

Proporcionalni dio akcize smanjen je sa 36 odsto na 35 odsto od maloprodajne cijene.

Prethodnim povećanjem akciza na cigarete 1. januara prošle godine, specifična akciza na cigarete povećana je sa deset na 15 eura na hiljadu komada, odnosno 13 do 15 centi po paklici.

To je na tržištu, tada, uslovilo automatsko poskupljenje svih brendova za 20 do 25 centi.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *