Sa koliko nula se piše kriza

Dodajte komentar

Finansijska kriza koja je pogodila svijet u periodu od 2007. do 2009. “pojela” je cijelu jednu ekonomsku godinu SAD, odnosno 14 biliona dolara (14.000.000.000.000).

Prema istraživanju ekonomista iz odsjeka Federalnih rezervi u Dalasu, koje prenosi “Hafington post”, to je “konzervativna” procjena ekonomske štete.

Suma koja iznosi skoro cio američki godišnji BDP dobijena je na osnovu onoga što predstavlja direktne gubitke, ali i na osnovu štete koja je u krizi nanijeta budućem ekonomskom rastu.

Ovaj tim ekonomista je naveo i da će nova pravila i zakonske uredbe do kojih je došlo tokom krize, dodatno usporiti američku ekonomiju, ali i da će je vjerovatno na neki način zaštiti i spriječiti da ponovo negdje “ispari” 14 biliona dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Prema našim procjenama, uzimajući u obzir prilično mlak ekonomski oporavak, smatramo da je cijena krize u SAD vjerovatno i veća od godišnjeg BDP-a. Zato je sada ključno identifikovati primarne razloge za krizu i implementirati efektne mjere kako bi se izbjegle slične epizode u budućnosti, koje prijete da budu mnogo ozbiljnije i čija bi cijena i posljedice bile veće čak i od onoga što je učinila ova kriza”, kaže se u istraživanju, prenosi portal b92.

Procjene ekonomista iz Dalasa se nalaze negdje na sredini dosadašnjih procjena koje s kreću između 13 i 22 biliona dolara.

Istraživanje ukazuje i na to da je potencijalni ekonomski rast drastično umanjen u odnosu na period prije krize.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *