Država će uzimati između 60 i 70 odsto profita od istraživanja nafte

Dodajte komentar

Država će od proizvodnje nafte i gasa u crnogorskom podmorju uzimati od 60 do 70 odsto od ukupne ostvarene neto dobiti kompanije, kao što je predviđeno Fiskalnom politikom Vlade, saopštili su su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

„U julu 2012. godine, Vlada je utvrdila Fiskalnu politiku upstream industrije ugljovodonika, kojom je definisan model i visina ubiranja prihoda države od industrije proizvodnje nafte i gasa. Sa pomenutim dokumentom je upoznat i matični odbor Skupštine Crne Gore. Fiskalnom politikom je definisan okvir oporezivanja upstream industrije, kako u pogledu naknada, tako i poreza na ekstra dobit od proizvodnje nafte i gasa, tako da je predviđeno da ukupni prihod države od proizvodnje bude na nivou od 60 do 70 odsto od ukupne ostvarene neto dobiti kompanije“, naglasili su iz Ministarstva finansija.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

U ovom Vladinom resoru objašnjavaju da je raspisivanje tendera odugovlačeno zbog završnih konsultacija sa konsultantima na projektu.

Kako su naglasili razlozi kašnjenja u realizaciji ovih obaveza vezani su za završne konsultacije sa konsultantima na projektu, koje su bile neophodne iz razloga što je riječ o potpuno novoj materiji koju je potrebno urediti na sistemski način, kako bis, u konačnom, u predstojećem periodu imali pozitivne efekte po ovom osnovu.

Tender će, po svoj prilici, biti raspisan prije usvajanja zakona.

Norveški eksperti sa kojima je Vlada uredila uslove za eksploataciju i istraživanje nafte i gasa ocijenili su da nije potrebno da se čeka zakon s obzirom da je usvojena fiskalna politika u ovoj oblasti.

Na tenderu će biti ponuđen najveći dio teritorije koji pripada bivšem ulcinjskom bloku, koja je odlukom Vlade izdijeljena na male blokove površine oko 300 kilometara kvadratnih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *