Zaštitu Bankarskog ombudsmana tražilo 256 klijenata

Dodajte komentar

Zaštitu Bankarskog ombudsmana, od početka godine do 30. juna, potražilo je 256 klijenata, pokazao je Izvještaj o radu ovog ombudsmana.

U prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na  prošlu, za 20 odsto je ostvareno manje posjeta Bankarskom ombudsmanu.

Bankarskom ombudsmanu je upućeno 130 prigovora, nejasnoća, nerazumijevanja i poteškoća u radu sa Mikrofinansijske institucije MFI,  a 181 prigovoru u radu sa bankama. 

Takođe,  ombudsmanu se obratilo  94 žiranta, što čini 37 odsto i 162 klijenta, što je 63 odsto od ukupnog broja.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

“Na osnovu podataka može se zaključiti da  je kršenje finansijskih prava klijenata i jemaca u padu u odnosu na 2012.godinu“, navodi se u Izvještaju o radu Bankarskog ombudsmana.

Od 35 broja procesuiranih zahtjeva u izvještajnom periodu, na rad banaka odnosio se  31 prigovor, a na rad MFI tri prigovora.

Od 256 klijenata i žiranata koji su se obratili Bankarskom ombudsmanu, 121 je upućen na vođenje internog postupka pred bankom odnosno MFI.

Sedamdeset i jedna osoba je tražila savjet za postupke koje vode pred nadležnim sudovima za zaštitu svojih finansijskih prava.

Savjet kako da se zaštite od posljedica koje imaju zbog falsifikovane dokumentacije žiranta, zloupotreba dokumentacije jednog jemstva za regulisanje  nekoliko kredita kod  banaka i MFI i  kako da se obrate tužilaštvu ili policiji, za prijavu krivičnog djela zatražilo je 15 osoba.

Bankarskom ombudsmanu su se obraćali i AD, društva ograničene odgovornosti,  preduzetnici i drugi privredni subjekti.

“Primjedbe privrednih društava se odnose na  nerazumijevanje, od strane banaka i MFI, za njihov položaj u koji su se našli zbog posljedica ekonomske krize“, navodi se u Izvještaju.

Klijenti koji su se obraćali Bankarskom ombudsmanu iznosili su prigovore da banke i MFI ne prihvataju i ne žele da razumiju njihov ekonomski položaj u koji ih je dovela  ekonomska kriza, povećanje kamatnih stopa na odobrene kredite, uz nedovoljnu ili nejasnu  argumentaciju za to,  visoke valutne razlike  na stambene kredite u švajcarskim francima, i   nemogućnost vraćanja,  velikih mjesečnih rata itd.

Oko 518 korisnika stambenih kredita u švajcarskim francima živi u Crnoj Gori.

“Hypo Alpe Adria Banke HAAB je to činila kroz nedopustivo marketinško zavođene ljudi koji naprosto nisu znali – a mnogi to nisu ni mogli znati. Klijenti tvrde da je banka jednostavno svojevoljno nametnula valutnu klauzulu mušterijama,  i da je svojevoljno podizala  kamatne stope na franak“, stoji u Izvještaju.

U Izvještaju stoji i da je zbog toga 250 klijenata HAAB podnijelo kolektivnu tužbu.

Bankarskom ombudsmanu je podnijeto 35 zahtjeva za zaštitu finansijskih prava klijentata/žiranata. Od tog broja, 13 prigovora su podnijeli žiranti, a 22 prigovora klijenti.

Od procesuiranih prigovora koje su klijenti i žiranti  podnijeli najviše je bilo iz Podgorice-17, Herceg Novog – šest, Nikšića –  četiri, Rožaja – dva.

Od 35 pokrenutih postupaka, okončano je 30, a pet postupaka je u toku.

Jedanaest klijenata banaka žalilo se na kredite banaka, četiri na račun, dva na depozite i četiri na kartice.

Žiranti su prigovorili zbog blokade zarada ili penzija, a procesuirano je 13 prigovora. U pet postupaka, žiranti su prigovorili odobravanju kredita na osnovu krivičnih radnji, prevare i falsifikovanja, zloupotrebe isprava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *