Sberbanka Evropa povećala gubitak na četvrt milijardi evra

Dodajte komentar

Sberbanka Evropa je prošle godine zabilježila gubitak od 264,6 miliona eura, objavio je austrijski nedjeljnik Virtšafts blat pozivajući se na finansijski izvještaj banke, napominjući da su samo tri filijale banke ostvarile profit – u Srbiji, Českoj i Ukrajini.

Sberbanka Evropa pripada ruskoj državnoj štedionici Sberbank i to je bivša austrijska Volksbanka internešnal (VBI). U 2011. godini njen gubitak je bio 163,7 miliona eura, a rast gubitaka je nastao prije svega zbog obaveze da se formiraju veće rezerve za pokriće loših kredita i zbog većih otpisa zavisnih banaka u srednjoj i istočnoj Evropi.

Rezervu od 261 milion eura banka je stvorila prošle godine u vezi s nekvalitetnim kreditima. Suma je na godišnjem nivou porasla za 37 odsto. Loši krediti su posebno porasli u Slovačkoj, gdje je njihova vrijednost dostigla 72 miliona eura, prenio je slovački sajt sme.sk.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

Situacija se, prema nedjeljnika Virtšafts blatt, slično razvijala i u Mađarskoj i u Hrvatskoj.

Gubitak Sberbanke u Mađarskoj je prošle godine dostigao 56,4 miliona eura, u Slovačkoj 48,4 miliona, a u Hrvatskoj 27,8 miliona eura, dok su samo tri filijale banke ostvarile profit – u Srbiji, Českoj i Ukrajini.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *