Građevinske kompanije neće da plaćaju porez na neprodate stanove

Dodajte komentar

Građevinske kompanije Zetagradnja, Čelebić, Urbing i Normal su početkom mjeseca podnijele Ministarstvu finansija inicijativu za izmjene i dopune Zakona o porezu na nepokretnost.

Vlasnici tih kompanija Blagota Baća Radović, Tomo Čelebić, Dragan Bijelić i Žarko Burić traže oslobađanje od plaćanja poreza na stanove i poslovne prostore koje su izgradili za prodaju, a ne za korišćenje kao osnovna sredstva, piše Dan.

Ministarstvo finansija se prije dvije godine saglasilo da stanovi koje investitor vodi u poslovnim knjigama kao „zalihe gotovih proizvoda” i koji su namijenjeni za prodaju ne podliježu plaćanju poreza na nepokretnost. Čekamo rješenja na žalbe i inicijativu i da se promijeni zakon i oslobodi građevinske firme plaćanja tog poreza“, kazao je Ratko Radonjić iz Zetagradnje.

[widgets_on_pages id=”Turizam”]

On je dodao da su za građevinske firme stanovi i poslovni prostori proizvodi koje knjiže na zalihama.

Portparol kompanije Čelebić Maja Krstajić istakla je da su neprodate stambeno-poslovne zgrade i njihovi posebni djelovi stanovi, poslovni prostori, ostave, podrumi, garaže i garažna mjesta zalihe gotovih proizvoda.

To je isto kao da salon automobila plaća porez za auta koja čekaju kupca, kao za vozila koja su u vlasništvu firme“, objasnila je Krstajić.

Inicijativom koju su uputili resornom ministarstvu četiri građevinske firme ukazuju na pogrešnu primjenu zakona lokalnih samouprava.

Pojedine opštine utvrđuju investitorima obavezu plaćanja poreza, donoseći izvršna poreska rješenja, čija izvršenja direktno utiču na rentabilnost u poslovanju i to kao vanredan, neutvrđen trošak u realizaciji investicije ističe se u dokumentu koji je podnijet Ministarstvu finansija.

Podnosioci inicijative predlažu da se preduzmu preventivne mjere u cilju izbjegavanja pogrešne primjene zakona do okončanja procedure izmjene i dopune.

U Crnoj Gori je, prema podacima MONSTAT-a sa posljednjeg popisa, bilo 59 hiljada nerasprodatih stanova, od čega 11 hiljada u Podgorici. Država je i prodate i neprodate stanove u 2012. oporezovala po poreskoj stopi od 0,56 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *